6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

İki Efendinin Uşağı EDT'de

İtalyan yazar Carlo Goldoni'nin eseri olan "İki Efendinin Uşağı" adlı tiyatro oyunu Erzurum Devlet Tiyatroları'nda (EDT) sahnelenecek.

Hakan Yavaş'ın yönettiği ve EDT oyuncularının sahneleyeceği "İki Efendinin Uşağı" adlı oyunda paranın gücüne dikkat çekiliyor. Oyununun özetinde ise, " Venedikli, zengin, cimri, yaşlı tüccar pantalone kızını, Torinolu tüccar Fediroco Rasponi ile evlendirmek için söz vermiştir. Fakat Rasponi'nin bir kavgada öldüğü haberini alan Pantalone bu kararından vakit kaybetmeden vazgeçer ve oyunda sürekli özdeyişler söyleyen ve boğazına düşkünlüğüyle dikkat çeken dostu Bolanyalı doktorun oğluyla nişanlar ama bir sürpriz vardır. Rasponi'nin kız kardeşi Beatrice, abisinden kalan paraları alabilmek ve sevgilisinin suçsuz olduğunu ispat edebilmek için yola koyulur ve bundan sonra birbirinden komik olaylar sahnelenir. Oyunda dikkat çeken diğer oyun kişileri ise iki efendiyi de bir arada idare edebilen oyun süresince başına gelmedik kalmayan uşak Trufaldino, hizmetçi kız, aşkları uğruna her şeyi göze alan genç sevgililer oyunun eksen kişileri arasında yer alıyor."

2 perdelik oyunun 09 Ekim 2008 günü Erzurum Devlet Tiyatroları'nda (EDT) sahneleneceği ve oyunun 2 saat 10 dakika sürdüğü bildirildi. Oyun için uzun süredir çalıştıklarını belirten Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Mehmet Yıldız, "Bu yıl ki oyunumuz Carlo Goldoni adlı bir İtalyan yazara ait. Tiyatromuza yönetmen olarak Avustralya'nın Viyana kentinde tiyatro yaşamını sürdüren Hakan Yavaş arkadaşımız geldi. Bu oyun Commedia Dell Arte tarzında bir oyun. İtalya'da doğmuş komedi oyunu, bizim Orta oyununa benzerlik gösteriyor. Orta oyundaki gibi tiplemeler var. Asıl konusu, birbiri içine geçen, birkaç hikayeden oluşan, aşk ve evlilik üstüne güzel bir dolantı ve durum komedisi. 25 Ağustos'ta çalışmalara başladık ve 9 Ekim'de ilk oyunu sergileyeceğiz. Bunun yanında çocuk oyunları sergileyeceğiz" diye konuştu.

Geçen yıl EDT olarak büyük başarılara imza attıklarını ifade eden Yıldız konuşmasına şöyle devam etti: "Geçen yıl Kafkas Tebeşir Dairesi adlı oyunumuzdan, Türkiye genelinde, Tiyatro Eleştirmenliği Birliği tarafından yılın en iyi oyun ödülünü, Kafkas Tebeşir Dairesi Sanat Kurumu tarafından övgüye değer en iyi erkek oyuncu ödülünü aldık. Erzurum çevresinde Kafkas Tebeşir Dairesi oyunundan toplam altı ödül aldık. Bu oyunumuzda da büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum."

Yıldız, bu yılki konusu Türkiye olan Almanya'daki Bonbiyonel Festivaline katıldıklarını, Alman yazarın eseri olan Kafkas Tebeşir Dairesi oyunu için Almanya'dan gelenlerin, oyunu izledikten sonra kendilerini Almanya'daki festivale çağrıldıklarını ve festivalde sergiledikleri oyunlarının ayakta alkışladığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 18:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?