7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

İl genel meclisi şirket kuracak

Erzurum İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi bünyesinde şirket kurulması için çalışma başlattı.

İl Genel Meclis Başkanı Fakirullah Teymur başkanlığında toplanan Meclis üyeleri, İl Özel İdaresi bünyesinde kurulması planlanan şirket için görüş alış verişinde bulundu.

Meclis toplantısında söz alan İl Genel Meclis Üyesi Gültekin Keçeci, kar amacı gütmeyen sosyal politikaların geliştirileceği orta ve düşük ölçekli ailelere yardım amaçlı bir şirket kurulabilmesi için hukuki bir sorun bulunmadığını söyledi.

İl Özel İdaresinin kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabileceğini açıklayan İl Genel Meclis Üyesi Gültekin Keçeci, Özel İdarenin kuracağı şirketi özel gelir ve gideri bulunan hizmetlerini İçişleri Bakanlığının izniyle bütçe içi işletme tarzında kurarak faaliyete geçirebileceğini yapabileceğini söyledi.

İlde sivil toplum kuruluşlarının başlatacağı bir harekette tıpkı ERÇİMSAN A.Ş’de olduğu gibi katılımları destekleyeceklerini kaydeden Keçeci, Sivil toplum kuruluşlarının sahip olmadığı desteklemediği bir projenin başarıya ulaşmasının çok zor olduğunu, il özel idaresinin daha önce ortak olup daha sonra kronik bir problem olan Palandöken A,Ş, DASBAŞ gibi ortaklıklardan dolayı idarenin böyle bir ortaklık içinde olduğundan çekindiklerini belirtti.

Ülkemizde kamu eliyle yönetilen işletmelerin daha başarılı olduğunu açıklayan Keçeci şunları ifade etti: “İl özel idaresinin şirket kurma ve ortak olmaları için bakanlar kurulu onayı gerekmektedir. İl özel idaresi oluşturulacak böyle bir ortaklığı desteklemeli, hem ilimizdeki istihdam sorununa katkıda bulunulur, hem de özel teşebbüse sermaye katkısında bulunarak yeni yatırımcıları da teşvik edecektir”

İL ÖZEL İDARESİ ŞİRKET KURABİLİR

Keçeci, “İl özel idaresi kanunun, Belediyeler Kanuna göre mahalli idareler, kendilerine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre yetkili organların kararı ile sermaye şirketleri kurabilmektedir” diye konuştu.

İl Özel İdaresi Kanunun 52. ve Belediye Kanunun 70. maddesine göre, idarelerin, kendilerine kanunla verilen görev ve hizmet alanlarında şirket kurabileceklerini söyleyen Keçeci, daha şunları konuştu: “Mahalli idarelerin kendi hizmet ve görev alanıyla ilgili olmayan, ithalat, ihracat, market, pazarlama, muhtelif malzeme üretimi ve benzeri ticari konularda faaliyette bulunmak amacıyla şirket kurmalarına imkan bulunmamaktadır. Genel kural olarak, mahalli idarelerin serbest piyasada üretilen mal ve hizmet alanlarında faaliyette bulunmak amacıyla şirket kurması, bu amaçla kurulan şirkete ortak olması veya kurulmuş şirketleri bedelsiz devir almasına imkan bulunmamaktadır. Bu sebeple, mahalli idarelerin görev ve hizmet alanlarıyla ilgili olmayan hususlarda şirket kurma talepleri işleme alınmayacaktır.”

Türkiye’de farklı illerde İl Özel İdaresi bünyesinde şirketler kurulduğunu ve bulundukları iller için önemli bir gelişme sağladıklarını vurgulayan Keçeci, “Erzurum adına şirketler kurup, maddi durumu kötü olan insanlarımıza yardımcı olabiliriz. Gümüşhane’de 17 pestil işletme tesisi kuruldu ve ile geliri 15 bin YTL. Biz de birlik içinde şirketler kurup, yeni gelişmeler kaydedebiliriz. Örneğin Şeker Fabrikasına talip olabiliriz” şeklinde açıklama yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 16:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?