6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

İl Genel meclisi toplantısı yapıldı

İl Genel Meclisi 4. dönem ikinci toplantısı yapıldı. 

İl Genel Meclisi Başkanı Fakirullah Temir Başkanlığında toplanan Meclis üyeleri nüfus yetersizliği nedeniyle kapatılarak köye dönüştürülen belediyelerle ilgili olarak İçişleri Komisyonu, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılmasıyla yaşanan ulaşım sorunu ile ilgili olarak Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı raporları görüştü. 

İçişleri Komisyonu’nca hazırlanan raporda kapatılması planlanan İspir Çamlıkaya, Madenköprü, Çat Yavi, Tortum Pehlivanlı, Aşkale Kandilli, Hınıs Halilçavuş ve Pasinler Alvar belediyelerinde çalışan 43 memur, 54 işçi ve 3 geçici işçi olmak üzere toplam 100 personel bulunduğu belirtildi. 

Söz konusu belediyelerin malvarlıkları, hak, alacak ve borçları, mahalle olarak katıldıkları belediyeye veya ilgili il özel idaresine intikal edeceği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi; 

“Bu kanunla, tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin bulunduğu yerleşim birimlerinde, hizmetlerin aksamadan yürütülmesi amacıyla, ilgili belediye veya Büyükşehir belediyesi ve köye dönüşen yerlerde il özel idaresi veya köylere hizmet götürme birlikleri tarafından içme suyu, kanalizasyon, temizlik, çöp toplama, ulaşım, itfaiye ve diğer hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirler alınır ve ihtiyaç durumuna göre bu hizmetleri yürütmek üzere hizmet birimleri kurulabilir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden il özel idaresine veya belediyelere devredilmesi gereken personel, ihtiyaç duyulması halinde kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınmak kaydıyla diğer belediyelere veya vali tarafından merkezi idare kuruluşlarının taşra teşkilatının boş kadrolarına atanabilir. Köye dönüştürülen belediyelerin İller Bankasından gelen paylan o belde belediyeleri adına devir işlemlerine takiben 10 yıl süreyle il özel idarelerine gönderilecektir. Erzurum İl genelinde köye dönüştürülen 9 belde belediyesinden Narman İlçesin bağlı Şekerli ve Aşkale İlçesine bağlı Yeniköy Belediyesi hariç 7 belde belediyesi köye dönüştürülmüştür. Bu iki belediyelerin mahalle olarak bağlanma işlemleri devam etmektedir. İlimizde kapanan Kazım Karabekir Belediyesi ile ilgili olarak da Büyükşehir Belediyesi Komisyon çalışmaları devam etmekte olup, belediyenin mal varlığı ve personelleri 3 belediyeye taksim edilecektir” denildi. 

İl Genel Meclisinin 5 Eylül 2008 tarihli oturumunda Sağlık Komisyonuna havale edilen Eğitim ve Araştırma hastanesinin ulaşımı ile ilgili olarak yapılan çalışma sonunda hazırlanan raporda ise şu ifadelere yer verildi; 

“Ülkemizde bütün alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da önemli atılımlar olmuş, Dünya ile entegre olma yolunda önemli adım atılmıştır. İn san sağlığının çok önem arz ettiği günümüzde sosyal güvenlik, sağlık ve tedavi konusunda halkın yararı öne çıkarılmıştır. Bu bağlamda İlimizin bölgesel özelliği de dikkate alınarak sağlık kurum ve kuruluşlarına ek olarak yeni bir Eğitim ve Araştırma hastanesi yapılması planlanmış, yapımı tamamlanarak hizmete açılmıştır. Hastanenin fiziki mekanı, iç tefrişatı ve diğer özellikleri de dikkate alınarak daha iyi hizmet vermek amacıyla Numune hastanesi de bu hastaneye taşınmıştır. Böyle olunca da ilk etapta ulaşım sorunu ortaya çıkmıştır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Halk Otobüsleri Derneği ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar bu sorunun çözümünde önemli adım atmış ve toplu ulaşım araçlarında gerekli güzergah düzeltmeleri yapılarak ulaşım sorunu ortadan kaldırılmıştır. İlimizin hemen her yerinden hastaneye araç geçişi sağlanmış, en son olarak Dadaşkent ve Yıldızkent'den de hastaneye toplu ulaşım aracı hattı konulmaya çalışılmaktadır. Halen özellikle şehir merkezinden ve ana kalkış noktalarından Hilalkent'ten K-3, Dadaşkent'ten B-6, Şükrüpaşa'dan K-2, Yoncalıktan şehir içini takiben K-4, G-3, G-6, Kayakyolu’ndan G-4, Kümeevler'den G-10, Yıldızkent ve Yenişehir'den g-3 hatlarıyla Eğitim ve araştırma hastanesine düzenli toplu ulaşım sağlanmaktadır. Bununla birlikte halen durak tesis edilmemiş olmasına rağmen taksi durakları planlanmakta ve faaliyetlerine başlamıştır. Eğitim ve Araştırma hastanesine Numune hastanesinin taşınması ile bir boşluk olduğu doğrudur. Ancak 15 kasımda Türkiye'de Aile hekimliğine geçilmesi ile birlikte eski numune hastanesi aile hekimliğine ayrılmış olacak ve 12 dalda poliklinik hizmeti verecektir. Ayrıca Diş hekimliği ve diş sağlığı hizmetleri de eski Numune hastanesinde hizmet vermeye başlayacaktır.” 

İl genel Meclisi’nin 4. dönem toplantılarına yarın devam edilecek.

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 18:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?