7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

İl genel meclisine su brifingi

Erzurum İl Genel Meclisi, köylere yapılan sulama yatırımları ve içme su durumunu görüştü.

Sulama yatırımlarına rağmen tarımsal sulamada istenilen düzeye gelinmediğinin belirtildiği toplantıda, özellikle içme suyu kullanımına dikkat edilmesi istendi.

İl Genel Meclisi Başkanı Fakirullah Temir başkanlığında toplanan il genel meclisi toplantısında konuşan tarım komisyonu başkanı Şahset Karaman, İl Özel İdaresi’nin 2007 yılı sonu itibariyle 317 köyde 317 sulama projesi tamamladığını, 60 bin 479 hektar alanı su ile buluşturduğunu belirtti. Sulama tesislerinin 104 adedinin gölet, diğerlerinin ise sulama kanalı şeklinde olduğunu kaydeden Karaman, 2008 yılında 21 sulama tesisi yapılmasının planlandığını vurguladı.

İl Özel İdaresi tarafından 2007 yılı sonu itibariyle 891 köye şebekeli içme suyu, 79 köye ise çeşmeli içme suyu götürüldüğünü kaydeden Karaman, “Köylere götürülen suların büyük bir çoğunluğu kaynak sulardır. Halen bu içme suyu tesislerinden toplam saniyede 550 litre su akmakta olup, kişi başına günde 150 litre su düşmektedir. Bu miktar bir insanın günlük ihtiyacının karşılayacak miktardadır.” dedi.
Erzurum’da yapılan sulama kanallarının tamamının açık beton şeklinde olduğu uçun su kaybına sebep olduğunu belirten Tarım Komisyonu Başkanı Şahset Karaman, şu çözüm önerilerinde bulundu;

“Sulama sistemlerinin planlanmasında su tasarrufu sağlayacak tesis çeşitlerinin dikkate alınarak azami su tasarrufu sağlayacak sulama yöntemlerine uygun tesislerin kurulması gerekmektedir. Özellikle içme sularının kullanılması konusunda köylerimizde ciddi bir duyarsızlık vardır. İçme suları ile kesinlikle sulama yapılmamalı ve su israfı önlenmelidir. Eğimi yüksek olan yerlerde kurulmuş bulunan köylerde yeterli su akıtılmış olmasına rağmen su sıkıntısı yaşanmaktadır. Sulama suyu tesislerinin planlanmasında açık kanallardan imkanlar ölçüsünde kaçınılmalı,kapalı ve borulu sistemler devreye sokulmalıdır.Sulamada salma sulama yöntemleri terk edilmeli, sızdırma ve sulama yöntemleri benimsenmelidir. Bu konuda Tarım Bakanlığının damlama sulama yapacak olan çiftçinin tesis masrafının yüzde 50‘sini karşılayacağı projeden hiçbir çiftçi yararlanmamıştır.Tarım Bakanlığının teşviklerinden yararlanılması için gerekli yayım çalışmaları başlatılmalıdır. Bu kadar yatırım yapılmış olmasına rağmen halen sulamada yeterli düzeyde bulunmamaktadır.Özellikle Kuzgun barajından 49 bin hektar alan sulanması planlanmışken sadece 9 bin hektar alanda sulama yapılıyor olması büyük bir israftır. Diğer sulama tesisleri ve İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan tesislerden de yeterince yararlanıldığı söylenemez. Bunun nedenleri üzerinde durulmalı, bu nedenler ortadan kaldırılmalı ve sulamada verimlilik sağlanmalıdır.Sulama projelerinin planlanmasında siyasi tercihlerden ve baskılardan uzak durulmalı,teknik elemanların mesleki ve teknik tavsiyelerine uyulmalıdır.”

.
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 15:59:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?