4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Ilıcalı krize meydan okuyor

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, küresel krize rağmen Erzurum'a organik süt, süt ürünleri ile organik un ve bakliyat tesisleri kurdu.

Hasat mevsimi ile birlikte işlenecek ilk ürünlerin Avrupa'ya ihraç edileceğini söyleyen Ilıcalı, "Tesisleri kurmak için eşimin bileziklerini, kızımın küpelerini bile sattım. Avrupa ülkelerine yılda 20 milyon liralık organik ürün satacağız" dedi.

Doğu'da yaklaşık 3 bin çiftçiyi örgütleyerek DATÜBB'ün çatısı altında toplayan ve üyeleriyle birlikte 200 bin dönüm arazide organik tarım yaptıklarını ifade eden Başkan Nazmi Ilıcalı, "Birliğimize üye olanlar, tesislere yüzde 10 oranında ortaktırlar. Organik süt fabrikası, Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarına göre yapıldı. 15 köyde süt toplama merkezi kurduk. Bir ay sonra süt, işleme tesisinde organik peynir, tereyağı, keten tohumlu peynir ve ısırgan otlu peynir olarak üretilecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 'Kırsal yatırımları destekleme programı'ndan 350 bin lira hibe aldık. Süt tesisleri 1 milyon 200 bin liraya mal oldu. Organik un ve bakliyat işleme ambalajlama fabrikasını kurmak için de AB'den 100 bin euro hibe aldık. Fabrikanın toplam maliyeti ise 1 milyon 300 bin lirayı buldu. Fabrikada organik buğday, arpa, yulaf ve çavdar unu ile nohut, mercimek ve fasulye işlenip ambalajlanacak. Üyelerimizle birlikte üreteceğimiz 'Ufkum organik tarım' markalı ürünler, dünyanın dört bir tarafına gönderilecek" diye konuştu.

DATÜBB üyeleriyle birlikte her iki tesisi kurmak için Erzurum ve Trabzon'daki gayrimenkulleri ile birlikte eşinin kolundaki bileziklerle kızının kulağındaki küpeleri bile sattığını sözlerine ekleyen Ilıcalı, "Organik tesislerin açılacağını 'www.ufkumorganik.com.tr' adresinden duyurduk. Aslen Kanadalı olan ve Fransa'nın Boreal Şirketler Grubu'nun Genel Müdürü olan Nicolas Lecerf, geçen Ocak ayında Erzurum'a geldi. Örnek ürünleri alarak Fransa ve Norveç'e götürdü. Yapılan tahlil sonuçlarına göre ürünleri beğenmişler. Tekrar Erzurum'a gelen Lecerf'le ön anlaşma imzaladık. Anlaşmaya göre 'Ufkum' ve 'Reha' markalarıyla üretilecek tüm organik ürünlerin pazarlamasını bu şirket yapacak. Yılda kazanacağımız 20 milyon lira ile Doğu çiftçisinin yüzü gülecek. İki yıl içinde tamamlanan tesislerde yaklaşık 60 kişi çalışacak" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 13:51:15
Güncelleme :12 Nisan 2009 Pazar 15:50:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?