4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Ilıca'lı öğrencilerin başarısı

Erzurum'un Aziziye (Ilıca) ilçesine bağlı Aşağı Canören köyündeki İstanbul Erzurumlular Vakfı İlköğretim Okulu öğrencilerinden Murat Kabasakal ve Adem Çakmak hazırladıkları projelerle Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) 'Teşekkür belgesi' alarak büyük bir başarıya imza attılar.

Canören köyündeki İstanbul Erzurumlular Vakfı İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Murat Kabasakal, küresel ısınmaya karşı geliştirdiği proje ile evlerinin önünde oluşturduğu depoda kar ve yağmur sularını biriktirdikten sonra arıtarak eve taşırken, annesi tansiyon hastası olduğu için yağlı ve tuzsuz yemek istemeyen Adem Çakmak, geliştirdiği tencere ile bir tarafta hastalara özel, diğer tarafta normal yemek pişirilmesini sağladı.

Kültür Merkezi Salonu'nda açılan sergide projelerini beğeniye sunan Canören İstanbul Erzurumlular Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri başarılarıyla takdir topladı.
Öğrencilerden Adem Çakmak, annesinin tansiyon hastası olduğunu ve sürekli tuzsuz ve yağsız yemek pişirdiğini belirterek, "Ben artık yağsız ve tuzsuz yemek istemiyordum. Bu sorunumu gidermek için bir proje düşündüm ve bu tencereyi geliştirdim. Tencereyi ikiye bölerek bir tarafta tuzsuz ve yağsız, diğer tarafta normal yemek pişirilebileceğini ortaya koydum. Bu uygulama ile benim gibi birçok insanın artık istediği gibi yemek yiyebileceğine inanıyorum" diye konuştu.

Küresel ısınmaya karşı proje geliştiren Murat Kabasakal ise, "Küresel ısınma buralara gelmeden gerekli tedbirleri almak için kendi evimizde bir proje geliştirdim. Kar ve yağmur sularını depolayıp arıtarak kullanılabilir hale getirdim. Evimizin arka bahçesine depo ve arıtma tesisi kurdum. Depoya oluklardan kar ve yağmur suları geliyor. Üzeri açık olduğu için yağan yağmur ve kar buraya doluyor ve bu depodan arıtılan su eve veriliyor. Depo ayrıca bahçenin sulanmasında damlama sulama yöntemi olarak da kullanılabiliyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 15:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?