6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

İnsan salığını tehdit ediyor

Atatürk Üniversitesi Aşkale Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Korkmaz Selçuk, elektromanyetik kirliliğin insan salığını tehdit ettiğini belirtti. 

Üzerinden akım geçen bir iletkenin, etrafında manyetik alan oluşturduğunu, elektrik enerji iletim hatları, şalt sahaları, trafo merkezleri, TV vericileri, GSM baz istasyonları ve evlerde kullanılan televizyon, bilgisayar, cep telefonu, buzdolabı, mikrodalga fırınlar, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi, su ısıtıcıları gibi elektrikli cihazlar ile binaların elektrik sistemlerinin manyetik ve radyasyon oluşturan birer kaynak olduğunu belirten Korkmaz Selçuk, buraların oluşturduğu radyasyon etkisinin
canlı sağlığını etkilediğini bildirdi. 

Erzurum'da 3 ayda bir yayımlanan 'Beyazdoğu' dergisinin son sayısında konuyla ilgili bir makale yazan Atatürk Üniversitesi Aşkale Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Korkmaz Selçuk, suni olarak oluşturulan elektromanyetik alanın özellikle çocuk ve yaşlılarda kanser etkisi oluşturduğunu ve bu alanda bilimsel çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

ELEKTRİK İLETİM HATLARI
Elektrik enerjisinin iletim hatlarının güvenlik mesafelerinin yerleşim yerlerine 380 kilovat için 60 metre, 154 kilovat için 40 metre, 34,5 kilovat için ise 8 metre mesafe olması gerektiğini vurgulayan Selçuk, bu değerlerin dikkate alınmadığını kaydetti.
Elektrik iletim hatlarının yakınlarına yerleşim yeri kurulmasına müsaade edildiğinin altını çizen Selçuk, "Enerji iletim hatlarının insan sağlığı için zararlı etkilerinin yanı sıra, TV vericileri ve GSM baz istasyonları canlı sağlığına oldukça zarar veren elektromanyetik radyasyon kaynaklarıdır. Bu istasyonların yaşam merkezlerinden uzak yerlerde kurulması gerekir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nce 0.4 microtesla üzerindeki manyetik alan değerlerinin canlı sağlığını etkilediğinin açıklandığını vurgulayan Selçuk, Erzurum ve çevresinde yaptıkları araştırmalarda TV vericileri ve baz istasyonlarının toplu olarak bulunduğu Dağ Mahallesi'nde ölçülen manyetik alan değerinin 6 ile 15 microtesla arasında değiştiğini, aynı bölgede istasyonlardan 200-300 metre mesafede bulunan yollarda ve çocuk oyun alanlarında yapılan ölçümlerde ise manyetik alan değerlerinin en az 1,5 microtesla
olduğunu kaydetti.
Çok yaygın olarak kullanılan cep telefonlarında çağrı geldiğinde ölçülen manyetik alan değerlerinin 15 ile 33 microtesla olduğunu vurgulayan Selçuk, bunun da sağlık için yüksek bir değer olduğunu bildirdi. Bilgisayarın açık halde ekran önünde ölçülen manyetik alan değerinin 0.6, bilgisayar arkasında 2, bilgisayarın 1 metre uzağında ise 0,15 microtesla olduğunu ifade eden Selçuk, 37 ekran bir televizyonun ön tarafında ölçülen manyetik alan değerinin 1,4, arka tarafında 2,5; 1 metre uzağında ise 0,2
microtesla olduğuna dikkat çekti.

LCD VE PLAZMA EKRANLAR
Manyetik alan değerlerinin ekranın boyutuna göre arttığına dikkati çeken Korkmaz Selçuk, LCD ve plazma ekranların manyetik alan değerlerinin diğerlerine göre 9 kat daha küçük olduğuna işaret etti.
KORKMAZ SELÇUK'TAN UYARILAR
Uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında oturan insanlarda boğazda kuruluk hissi, gözde problemler, baş ağrısı, ciltte alerji, uykusuzluk, işitme zorluğu ve yorgunluk şikayeti görüldüğünü vurgulayan Atatürk Üniversitesi Aşkale Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Korkmaz Selçuk, manyetik alan etkisinden kurtulmak için şu uyarılarda bulundu:
"Yerleşim bölgeleri enerji iletim hatları, TV vericileri ve baz istasyonlarından uzak olmalıdır. Elektrik-elektronik araçları kullanmadığımız müddetçe mutlaka fişten çıkarmalıyız.
Bilgisayar ve televizyonlarda LCD ve plazma ekran tercih edilmeli, diğerlerinde filtre kullanılmalıdır.
Diz üstü bilgisayarlar şarjlı şekilde kullanılmalı, bilgisayar şarj olurken uzakta durulmalıdır.
Yatak odalarında elektrik-elektronik cihazlar bulundurulmamalıdır.
Televizyon, bilgisayar, buzdolabı gibi cihazlar arkası duvara gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
Televizyon ekranlarının en az 2 metre uzağında durulmalıdır. Fotokopi makinelerinden en az 50 santimetre uzakta durulmalıdır.
Mikrodalga fırınlar gerekmedikçe kullanılmamalı, kullanılıyorsa en az 1 metre uzağında durulmalıdır.
Saç kurutma makinelerinde manyetik alan yüksektir, gerektiğinde kullanılmalıdır. Elektrikli traş makineleri şarjlı kullanılmalıdır.
16 yaşından küçüklerde gelişim devam ettiği için cep telefonu kullanılmamalı, zorunlu olması halinde 10 dakikayı geçmeyecek şekilde kullanılmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 18:19:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?