4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

İran Başkonsolosu'yla kahvaltı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sabah Kahvaltısı Toplantısı’nda İran Erzurum Başkonsolosu Rasoul Gharaei konuk etti.

Toplantıya Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın da iştirak etti.

Toplantıya MÜSİAD Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güvenli, Yönetim Kurulu ve üyeler ile çok sayıda işadamı katıldı.Toplantı da, Erzurum’la sınır komşumuz olan İran arasında ticaretin gelişmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi üzerinde duruldu. Bunun için karşılıklı ziyaretlerin yapılması, iki ülkenin işadamlarının karşılıklı olarak, düzenlenen toplantılara, fuarlara ve diğer etkinliklere iştirak etmesi gerektiği vurgulandı.

İran Başkonsolosu Rasoul Gharaei, 29 Nisan’da Tebriz’de düzenlenecek, Dünya’nın çeşitli ülkelerinden çok sayıda işadamının katılacağı toplantıya, Erzurum’da faaliyet gösteren işadamlarını davet ettiklerini ve çok sayıda Erzurumlu işadamının katılmasını beklediklerini söyledi.
İki ülke arasındaki ticari ve sosyal ilişkilerin gelişmesi yönünde son yıllarda ciddi gelişmeler yaşandığını dile getiren İran Başkonsolosu Rasoul Gharaei, “Bu yılki nevruz kutlamalarında, geçen yıllara nazaran daha fazla İranlı turist Türkiye’yi ziyaret etti. Buda ikili ilişkilerimizin gelişmekte olduğunun göstergesidir. İş dünyasında da bu tür karşılıklı ziyaretlerin artması için çalışmaktayız.” dedi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın da yaptığı konuşmada, özellikle Tebriz-Erzurum uçak seferleri için Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan çalışmalara İran Erzurum Başkonsolosu Rasoul Gharaei’nin destek vermesini ve girişimlerde bulunmasını istedi.
MÜSİAD Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güvenli toplantıya katılımlarından dolayı İran Erzurum Başkonsolosu Rasoul Gharaei ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın’a teşekür ederek, İran’la Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde en büyük engelin gümrüklerdeki aşırı yükseklik olduğuna dikkat çekti.

Erzurum-İran Demiryolu bağlantısının yapılması için MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak girişimlerde bulunduklarını belirten Başkan Güvenli, “İki ülke arasında daha rahat ve yüksek kapasiteli ticaretin gerçekleşebilmesi için ulaşım altyapısının da tamamlanması zaruridir. İran’ın kuzey bölgesinin ticari mal tedarikinin Trabzon Limanı’ndan sağlanması İran için büyük bir avantaj olacaktır” dedi.

Lojistik merkezin Erzurum’da bir an önce faaliyete geçmesinin gerekliliğine vurgu yapan Güvenli, bunun bölge ülkeleri ticaretinin gelişmesi için yapılacak önemli altyapılardan birisi olduğunu söyledi. İki ülke işadamları arasında ticari ve yatırım amaçlı toplantıların artırılması ve bunun içinde altyapıların hazırlanması gerektiğini ifade eden güvenli, MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak bu yönde çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Samimi bir havada geçen toplantıda, İran Erzurum Başkonsolosu Rasoul Gharaei Erzurumlu işadamlarının sorularını da cevapladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 15:56:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?