7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Işıkara Vali Bulut'u eğitecek

Türk Kızılay'ı tarafından 2007 yılında başlatılan toplum liderlerini doğal afetlerin zararlarının azaltılmasına yönelik eğitim çalışması 2009 yılında Erzurum'da yapılacağı bildirildi. 

Bir yıl sürecek eğitim çalışması öncesinde Erzurum'a gelen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Vali Sami Bulut'u ziyaret ederek yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Türk Kızılay'ı tarafından 2007 yılının Ocak ayında İstanbul'da başlatılan eğitim projesi kapsamında her yıl 10 ilde olmak üzere eğitim çalışmalarının başlatıldığını belirten Prof Dr. Ahmet Mete Işıkara, 2009 yılında da Erzurum'da eğitim yapılacağını kaydetti. 

Din adamları, öğretmenler ve muhtarlardan oluşan toplum önderlerinin afet zararlarının azaltılması konusunda eğitime tabi tutulacağını vurgulayan Işıkara, "Zaman zaman bana soruyorlar. Japonya'da da deprem oluyor, orada niye kimseye bir şey olmuyor. Bu eğitimden geçiyor. Biz de, muhtarlarımız, öğretmenlerimiz, din adamları vasıtasıyla eğitimi mahalle düzeyine indirerek orada afet zararlarını azaltılmasını paylaşmak ve bu eğitimi yaygın hale getirmek istiyoruz. Türk Kızılay'ı tarafından başlatılan projeye Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları da destek veriyor. Biz afetle ilgili eğitimi, okula, camiye, mahalleye sokacağız. Ben Cumaları camilere gidiyorum, camilerde bu eğitimi veriyorum. Depremden korunma bilinci eğitimini veriyorum. Bu yapılacak eğitim tüm doğal afetleri de kapsıyor. Seli, heyelanı, çığı, yangını kapsıyor, Yani deprem tüm Türkiye için geçerli. Ancak bölgelerin özelliklerine göre diğer doğal afetlerden korunma yollarına anlatacağız" dedi. 

Afet zararlarından korunma eğitiminin önemini Türkiye'de son zamanlarda yaşanan iki ayrı acı örnekle dile getiren Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, şunları ifade etti:
"Konya'da Kur'an kursunda gaz kokusu var. Öğretmen öğrenciye elektrik düğmesini kullanma demesi lazım. Ancak düğme kullanılıyor, 17 çocuğu kaybediyoruz. Son olarak bir baba çocuğu nehir kenarına çadır kuruyorlar. Nehir taşıyor, akan sular sonucu bir baba ve 3 çocuğu hayatını kaybediyor. İşte biz bu eğitimlerde diyoruz ki eğer gaz kokusu varsa kesinlikle kibrit, çakmak, elektrik düğmesini kullanma. Nehir kenarına veya yamacına çadır kurma. Onlar bu eğitimi almış olsalardı, o baba oraya çadır kurdurmazdı. 

Bu projenin ne kadar önemli olduğunu bu iki acı örnek göstermiş oluyor."
Kızılay Şube Başkanı Mithat Turgutcan'ın da katıldığı basın toplantısında Türkiye'de yaşanan deprem ve diğer doğal afetlerde çok fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Vali Sami Bulut, bunun için toplum liderlerinin eğitiminin önemli olduğunu söyledi. 2009 yılında Erzurum'da yapılacak eğitim çalışmasının memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Bulut, "Deprem ve tabii afet olmadan önce alınması gereken tedbirler önemlidir. Toplum önderlerinin din adamı, öğretmen, muhtarların en yakın noktada bilinçlendirilmesi, bu kişilerin eğitiminin sağlanması planlanıyor. 2009'dan önce sayın hocamla beraber bu projeyi ilçe kaymakamlarına, milli eğitim müdürlerine, müftülere belki bir merkezde camide eğitim çalışması yaparak başlatmayı planlıyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 11:49:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?