4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

İsmailağa'ya müebbetli dava

Nakşibendi tarikatının kollarından İsmailağa cemaati hakkında, ‘cebir ve şiddet’ ile ‘kanuna aykırı eğitim yuvası açma’ suçlamasıyla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan 13 kişi hakkında ömür boyu hapis cezası istendi.

İsmailağa cemaatinin, ilçe ve köylerde okul öncesi çocuklara Medine Vakfı’na ait evlerde yatılı olarak eğitim verdiği ihbarı Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nı harekete geçirdi. Erzincan İl Jandarma Komutanlığı’na verilen istihbarat toplanma talimatı sonrası, cemaatin kapalı bir yapıya sahip olması nedeniyle mahkemeden şüphelilerin dinlenmesine ilişkin karar alındı. Çalışmalar sonucu örgütün sadece Erzincan’da değil yurt genelinde yapılanmaya gittiği sonucuna varıldı. 23 Şubat’ta jandarma Erzincan’da dini eğitim veren vakıflara yönelik operasyonda, 10’u kadın toplam 29 kişiyi gözaltına aldı. Erzincan Savcılığı’ndan geçen şubat ayında yapılan açıklamada, okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara yasalara aykırı olarak eğitim veren 29 kişinin, Yardım Toplama Kanunu’na muhalefet ve dolandırıcılık’tan gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, bu evlerde eğitime alınan 4-6 yaş grubunda 63 çocuk ile 15-18 yaş grubunda 11 gencin ailelerine teslim edildiği belirtildi.
Gözaltına alınan 20 kişi serbest bırakılırken, dokuz kişi tutuklandı. Ancak bu kişiler de daha sonra serbest bırakıldı. Özel Yetkili Erzurum Savcısı, Erzincan’da yakalananlardan 13 kişi hakkında, ‘cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs edenlere’ yönelik TCK’nın 309’uncu maddesi uyarınca ömür boyu hapis istemiyle dava açtı. Tutuksuz 13 zanlının ilk duruşması 1 Ekim 2009’da yapılacak. Bu arada Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’ bir açıklamayla bir ulusal gazetede ‘Cemaatlere dokunulamadı’ başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı belirtti.

radikal
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 21:46:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?