6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

İspir'de dev sempozyum

İspir ilçesinde düzenlenen Pazaryolu Tarih, Kültür ve Ekonomi Sempozyumu başladı.

İlçelerin tarihi ve ekonomisine yönelik bildirilerin sunulacağı sempozyumda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da mini bir konser verdi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu ile İspir-Pazaryolu Kültür Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği'nin (İSPAKALDER) birlikte düzenlediği İspir Pazaryolu Tarih, Kültür ve Ekonomi Sempozyumu bugün başladı. Meslek yüksek okulunun spor salonunda başlayan etkinlik 3 gün sürecek. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) bilimsel destek alan sempozyumda değişik üniversitelerden gelen akademisyenlerle birlikte 82 bildiri sunulacak.
Erzurum Valisi Sami Bulut'un da katıldığı sempozyumun açılışı konuşmasını İSPAKALDER Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz yaptı. Yavuz, sempozyumun amacının İspir ve Pazaryolu ilçelerinin sahip olduğu potansiyeli bilimsel çalışmalarla ortaya koymak ve uygulamaya yönelik projeler üretmek olduğunu söyledi.

Yavuz, "İlçelerimizin ekonomik kalkınmasını sağlamak, var olan potansiyelini harekete geçirmek istiyoruz. Sempozyumda tarih, kültür, edebiyat ve ilçelerimizin ekonomisi ile alakalı bildiriler sunulacak. Bu bildiriler ilçelerimizin kalkınmasına bilimsel destek verecektir. Eksik gördüğümüz alanlarda ise özel bildiriler hazırlatıldı." dedi.

 

Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) önemine değinen Vali Sami Bulut ise hükümetin STK'lerın teşvik edilmesine yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptığını dile getirdi.

STK'ların bir ülkenin sosyo ekonomik ve demokrasi kültürünün gelişmesine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Vali Bulut, sempozyumun İspir'in kalkınmasında önemli katkılar sağlayacağını belirterek, "Almanya'da yüzbinlerce sivil toplum örgütü varken Türkiye'de 80 binler ile ifade ediliyor. Bunların çoğu ise spor kulüpleri ve cami dernekleri. Kültürel dayanışma ve kalkınma dernekleri son yıllarda artmaktadır. Sivil toplum kuruluşumuzun meslek yüksekokulumuz ile birlikte düzenlediği bugünkü sempozyum bizleri gururlandırıyor. Akademisyenlerin bilimsel tespit ve çözüm önerileri ile İspir'in potansiyelinin ortaya çıkacağına inanıyorum. Bildiriler bize de yol gösterecektir." diye konuştu.

Ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası mini bir konser verdi. Orkestranın konseri katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Erzincan, Cumhuriyet, Niğde, Kahramanmaraş, Atatürk, İstanbul, Ankara, Kıbrıs Amerikan üniversitelerinden gelen akademisyenler şu alanlarda bildiriler sunacak:

"Tarım, meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık, baharat ve tıbbi bitkiler, turizm, rafting, yayla ve göller, kırsal turizm, ticaret, ulaşım, enerji, küçük sanayi, yerel ürünler, fırıncılık,eğitim, sağlık, İspir ve Pazaryolu'nun tarihi, kurtuluş yıllarının hikâyesi, tarihi mekânlar ve yapıtlar, İspirli âlimler, edebiyat, şiir ve maniler, halk ozanları, türküler."

Sempozyuma; İspir Kaymakamı Hüseyin Engin Sarıibrahim, Pazaryolu Kaymakamı Osman Dölek, İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, Pazaryolu Belediye Başkanı Recep Kaplan, akademisyenler, kamu kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Öte yandan sempozyum sonrası Vali Sami Bulut, Kaymakam Hüseyin Sarıibrahim ile birlikte ilçedeki devlet hastanesi ve inşaatı devam eden okul binasını inceleyerek bilgi aldı.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 12:49:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?