4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

'İşsizlik en önemli sorunlardan biri'

Erzurum Valisi Sami Bulut, işsizliğin ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Vali Bulut, meslek eğitimi çalışmalarına önem verdiğini belirterek, bu konudaki projelere ağırlık vereceklerini kaydetti.

Erzurum İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Vali Sami Bulut başkanlığında yapıldı. Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş, Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürü Ahmet Tacettin Ötügen ve diğer kurul üyeleri katıldılar.

Erzurum Valisi Sami Bulut, işsizliğin ülkenin en önemli sorunlarından birisi olduğunu ve son istatistiki rakamlara göre 15.5 ‘e çıktığını söyledi. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun çalışmalarını önemsediğini ifade eden Vali Bulut bu çalışmaların işsizliğin önüne geçilmesinde önemli olduğuna dikkat çekti. Ağaçlandırma çalışmalarında SYDV’dan yardım alan vatandaşlara öncelik verilmesi konusunun genelleştirilerek bir plan ve proje çerçevesinde Türkiye genelinde yapılmasının gündemde olduğunu söyleyen Vali Bulut, İl İstihdam Kurulu üyelerinden, meyvecilik ve fidancılık eğitim projelerine ilaveten ağaç dikimi eğitimi verilmesi konusunda da çalışma yapmalarını istedi.

Kurulun çalışmaları hakkında bir sunum yapan Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürü Ahmet Tacettin Ötügen, e-istihdam ve İstihdam Paketi hakkında bilgiler verdi.

İl Müdürü Ötügen, “Son yıllarda dünyada yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik değişimlere paralel olarak hizmet kapsamı genişletilen ve sürekli yenilenen İŞKUR, hizmetlerine bir yenisini daha ekleyerek e-istihdam’ı hayata geçirmiştir.
İnsan odaklı hizmet anlayışı ile çağdaş teknolojinin tüm olanakları kullanılarak hazırlanan e-istihdam sayesinde kullanıcılar tüm işlemlerini elektronik ortamda 7 gün 24 saat gerçekleştirebilmektedirler.

4857 sayılı İş Kanunun bazı maddeleri değiştirilmiş olup, daha önce özel sektörde yüzde 2 terör mağduru ve yüzde 1 eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Özel sektörde kontenjan dahilinde istihdam edilen özürlülerin sigorta primlerinin tamamı, kontenjan fazlası çalıştırılan özürlülerin ise sigorta primlerinin yüzde 50’si hazinece ödenecektir.

Yine 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kanununa geçici 7 nci madde eklenerek “18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınların sigorta primlerinin, birinci yıl için yüzde 100’ü, ikinci yıl için yüzde 80’i, üçüncü yıl için yüzde 60’ı, dördüncü yıl için yüzde 40’ı, beşinci yıl için yüzde 20’sinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağı hükmü getirilmiştir.”dedi.
Kurum tarafından açılan kurslar hakkında da bilgiler veren Ötügen şunları söyledi: “Bugün itibariyle İl Müdürlüğümüze resmi müracaatta bulunarak ortaklaşa işgücü yetiştirme kursu açmak isteyen kamu ve özel sektör işverenlerinin talep sayısı 114 değişik mesleği içermektedir.

Bunların içerisinde 2009 Haziran ayı da dahil olmak üzere toplam 34 adet işgücü yetiştirme kursu açmış olacağız.

2009 yılında Erzurum İl Müdürlüğümüze; İşgücü yetiştirme kursları için 1 milyon 874 bin 707 TL ve Toplum Yararına Çalışma Programı için ise 208 bin 300 TL olmak üzere toplam 2 milyon 083 bin TL ödenek tahsis edilmiştir. 2009 yılı ilk üç aylık dönemde 666 kursiyer işgücü uyum hizmetlerinden yararlandırılmış olup; yıllık ödeneğimizden Toplum Yararına Çalışma Programı’na ayrılan 208 bin 300 TL ve işgücü yetiştirme kurslarımıza ayrılan 1 milyon 356 bin 618 TL olmak üzere toplam 1 milyon 564 bin 918 TL harcamış durumdayız.

İmkanlar ölçüsünde en yakın zamanda diğer işgücü yetiştirme kurslarını açmak
için planlama çalışmalarımız devam etmektedir.”
İŞKUR İl Müdürü Ötügen’in sunumunun ardından toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında; gündeme ilişkin olarak, 2009 yılı 1. Üç Aylık dönemin değerlendirmesi yapılarak 2009 yılı faaliyetleriyle ilgili görüş ve öneriler ele alındı.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 15:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?