4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

İstanbul Kapı hizmete açılıyor

Erzurum merkez Yakutiye Belediyesi'nin İstanbul Kapı'da başlattığı restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları gelecek ay içerisinde tamamlanacak.

Yakutiye Belediyesi'nin tarihi eserlerin çevresini açma ve restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Bakımsızlık ve ilgisizlikten madde bağımlıları ile sarhoşların mekanı haline gelen tarihi İstanbul Kapı, Yakutiye Belediyesi tarafından sahiplenildi. Belediye Başkanı Ali Korkut, söz konusu tarihi eserin yeniden canlandırılması amacıyla 2 ay önce restorasyon ve peyzaj çalışmalarını başlattıklarını hatırlatarak, restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini belirtti. Korkut, "Bir tarihi eserimizi daha kaderiyle baş başa bırakmamanın mutluluğunu yaşıyorum. Tarihi bir kapımızı restore ediyoruz, çevresini düzenliyoruz ve insanla buluşturacağız." dedi.

Belediye Başkanı Korkut, 1877 yılında dönemin valisi Fosfor Mustafa Paşa tarafından şehrin çevresine yaptırılan savunma amaçlı sur kapısı olan İstanbul Kapı'nın gelecek ay içerisinde yeniden hizmete açılacağına dikkat çekerek, "Tarihi eser uzmanı olarak her tarihi varlığın bir an önce insanla kucaklaşmasını istiyorum." dedi. Korkut, İstanbul Kapı'nın dış cephesindeki taşların özel yöntemlerle temizlendiğini, iç mekanlara ise andazit ve granit taş döşendiğini ifade etti.

Ali Korkut, tarihi eserlerin Erzurum'un gelecek İpek Yolu hüviyetinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Her bir tarihi eser Erzurum'un İpek Yolu'dur. Kültür şehri Erzurum, bu değerlerini yeniden konumlandırarak ekonomik yükselişini elde edecektir. Bunun için bütün tarihi eserlerin çevresinin açılması gerekmektedir. İyi bir tanıtım ve doğru konseptle tarihi değerlerimizi geleceğe taşıyıp ekonominin dönen dişlileri konumuna getirebiliriz. Bu bağlamda İstanbul Kapı Projesini tamamlamak üzereyiz. Herkesi buradaki değişimi görmeye çağırıyorum. 300'ün üzerinde tarihi eseri olan bir şehrin bugün çok farklı noktalarda olması gerekiyordu. Ama inşallah yeni projeler ve çalışmalarla tarihimize sahip çıkacağız, onları kaderine bırakmayacağız. Zamanın tahribatını önlediğimiz gibi insanımıza AŞ ve iş imkanı sağlayacağız."

CHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2013 Perşembe 18:29:30
Güncelleme :31 Ekim 2013 Perşembe 18:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?