4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

İstanbul'u isyanla titreten şehir

Tarihçi yazar Muzaffer Taşyürek, Üniversite Kitabevi’nde düzenlenen söyleşide “Erzurum-Bir İpek Yolu Şehri” isimli kitabını ve Erzurum’u anlattı.

Bilal Saltan’ın yönettiği söyleşiye katılan Tarihçi Yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum kongresinin 90. yıl dönümü çerçevesinde çıkan ‘Erzurum- Bir İpek Yolu Şehri’ isimli kitabının tanıtımını yaptı.

Muzaffer Taşyürek, Erzurum'unun tarihi çağlardan günümüze önemli bir yerleşim yeri, tarihi İpek yolu üzerinde bir ticaret merkezi, yine medreseleri, mektepleri ile bir eğitim şehri olduğunu ifade ederek, “Biz Erzurum'u hep Aziziye kahramanlığı ile andık. Ona hep kahramanlık rolü biçtik. Onu hep resmi tarih perspektifinden incelemeye aldık. Oysa Erzurum geçmişte ve bugün gerek yaşadığı olaylar, gerek yetiştirdiği insanlarla tarihe, edebiyata, sanata, siyasete, kültüre, imzalar atmış, bir şehir. Bu şehir tarihe muhalif isimler çıkararak, imza atmış, bu şehir İstanbul'u haksız vergilere karşı çıkardığı isyanla titretmiş bir şehir, Bu şehir sivri kalem ve sivri dilleriyle kelleri alınan şair, siyasetçi, asker, bürokrat, sivil muhalifler çıkarmış bir şehir. Nef'i'yi, Rüştü Paşayı, Kırbaşzade Fevzi Beyi, Hüseyin Avni Ulaş’ı, Kadı Raif Efendi’yi, Deniz Gezmiş’i, Cemal Gürsel’i, yetiştiren toprakların gerçek tarihi henüz yazılabilmiş değil” diye konuştu.

“90 yılında bile henüz kongreyi ne tam anlamış, ne tam anlatabilmişiz” diyen Taşyürek, “Kongrenin yapıldığı yerden şehrin simgesi kongre anıtına kadar yaptığımız anıt ve binalarımız bile eksik ve hatalı. Biz daha Sarıkamış gibi bir olayı bile hala günlük , indi hissi endişeler ve duygularla tartışamıyoruz. Bu kitabım da bazı tartışmalar kapı açıyorum. Bu tartışmaları da kongreye katılan bazı üyelerin hatıratlarından yola çıkarak yapıyorum” dedi.

Bir İpek Yolu Şehri Erzurum kitabının da kongrenin 90 yılında kongrenin anlaşılması, tartışılması için küçük bir katkı, bir renk katmak amacıyla hazırlandığını dile getiren Taşyürek, kitabın her türlü eleştiriye açık olduğunu ifade etti..

Taşyürek daha sonra şunları söyledi; “Erzurum Kongresi sivil bir insiyatif hareketdir. Bu hareketin iyi irdelenmesi, iyi anlaşılması gerekir. Bir Erzurumlu olarak 58 senedir Erzurum’u anlatmaya çalışıyorum. Kültür şehri olan Erzurum dan hiçbir zaman ipek yolu şehri olarak bahsedilmemiştir. Kitabımda Erzurum kongresi ile ilgili bazı olaylar ve edebiyatçıların gözünden Erzurum ve Sarıkamış ile ilgili 2 makalem var. Erzurum’un 100 yıllık tarihi tamamıyla bilinmiyor. Erzurum buram buram tarih kokan bir memleketimiz yalnız değerini bilmediğimizden dolayı bu tarihi kaybettik ve gün geçtikçe de kaybediyoruz .Erzurum ili ilgili bir kaynakta savaştan sonra Erzurum da asker anılarını anlatan bir eserde Erzurum sokaklarında insan ölülerinin caddelerde kan revan içinde olduğunu anlatıyor. Hatta Hasankale’de yeni ismiyle Pasinler’de hastanenin önünde toplu bir mezar olduğu içinde de askerlerin bulunduğunu yazıyor. Araştırdım ve asker ölülerini gördüm. Rusların çok önceden çektiği filmlerde Erzurum’un yandığı gösteriliyordu ve bunu kendi gözlerimle gördüm. Yalnız bu belgeseli yayınlayacaklardı fakat yayınlamadılar.

Şehrin yapılanması için getirilen bir mütaahit paşalar caddesi ve hastaneler caddesi yaptırılıyor ve Erzurum’u yapılandırmak için yetki veriliyor yalnız mütaahit diyorki “bu şehir tarih kokuyor ben şehri batıya doğru kurayım” diyor. Ama ne yazık ki her gelen belediyemiz eserlerimizi düzeltelim derken iyice tarihimizi kaybediyorlar Erzurum eserleri hep kaybolmuş. Dadaş sinemasının bulunduğu yer eskiden bir kümbetmiş, özel güneş ilköğretim okulunun olduğu yer türbeymiş, bunlar bizim değerli hazinelerimiz ama ne yazık ki kaybettik bu tarihi eserlerimizi. Tarihimizi düzeltelim derken iyice mahvediyoruz . Restore ederken iyice tarihi özelliğini kaybediyoruz. Restore yapımlarında uzman olmadığından dolayı tarihi eserlerimiz katlediliyor. Kullanılmaması gereken malzemeler kullanılıyor ve tarihimizi bitiriyorlar. Tarihimize sahip çıkmalı ve yaşatmalıyız.”

Muzaffer Taşyürek söyleşi sonunda okurları için yeni kitabını imzaladı.

MUZAFFER TAŞYÜREK KİMDİR?
1951 yılında Erzurum’da doğdu. İlk-Orta-Yüksek tahsilini Erzurum’da yaptı. Erzurum Gazetesinde, Kandil Çocuk, Gül Çocuk, Ümit Nesline Selam, gibi çocuk dergilerinde, Kalem ve Onur, Sesleniş, Semerkand, Erdem, Beyaz Doğu, Erzurum Töresi, Yakutiye’nin Gölgesinde, gibi dergilerde yazı ve çizgileri yayınlandı. Halen Erzurum mahalli basınında yazmakta ve Tarih öğretmenliğine devam etmektedir. Muzaffer Taşyürek’in yayınlanmış toplam 14 kitabı bulunmaktadır.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 09:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?