6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

İyotlu tuz kampanyası

Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri Sağlık Bakanlığı tarafından, konu ile ilgili çeşitli sektörlerle işbirliği içerisinde İyot Yetersizliği Hastalıkların Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı'nın yürütüldüğü belirtildi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden konu ile yapılan açıklamada, program çerçevesinde toplum duyarlılığının arttırılması, halkın bilinçlendirilmesi ve özelikle kırsal alanda iyotlu tuz tüketiminin arttırılmasına yönelik olarak bu yıl Mayıs-Eylül ayları arasında Erzurum'un da içinde bulunduğu 10 ilde kampanya başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Çocuklarda iyotlu tuz kullanım bilincinin oluşturulması amacıyla kampanya kapsamında ilköğretim çağı okul çocukları aracılığı ile iyotlu tuzun önemi ve kullanımı konusunda ilimizdeki tüm ilköğretim okullarında Milli Eğitim Bakanlığının oluru ile “İyotlu Tuz-Akıllı Tuz” konulu bir resim yarışması düzenlenmiştir. Bu yarışma sonucunda ilk üçe giren öğrencilere çeşitli ödüller verilecektir.
Bu çerçevede 10 Haziran 2008 tarihinde Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi yanındaki Müdürlüğümüz Çok Amaçlı Eğitim Salonunda hem “İyotlu Tuz-Akıllı Tuz” kampanyasının tanıtımının yapılacağı, hemde resim yarışması ödül töreninin düzenleneceği bir toplantı yapılacaktır."

İYOT EKSİKLİĞİ

Açıklamada, iyot eksikliğiile ilgili olarak da şunlar kaydedildi: "İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. Sağlık Bakanlığı’nca başlatılan, “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” ile iyot yetersizliğinin yol açtığı zeka geriliği ve özellikle okul çağı çocuklarında görülen, öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü gibi sorunların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda ; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.

Okul döneminde, hızlı büyüme ve gelişmenin yanı sıra, yoğun öğrenme süreci içinde olan çocukların, yetersiz iyot alımı önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır, İyot yetersizliği özellikle okul çağı çocuklarımızın öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü ve bunun sonucunda da okul başarısında önemli azalmaya neden olmaktadır.İyotlu tuz kullanmanın önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, Ülkemizde iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilincini oluşturmak ve konuyu gündemde tutmak amacıyla Haziran ayının ilk haftası İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası olarak belirlenmiştir. İyot yetersizliği gerek çocuklarda, gerekse yetişkinlerde guatr hastalığı olarak kendini göstermektedir. Ülkemizde, önceki yıllarda yapılan araştırma sonuçlarına göre; guatr görülme sıklığı oranı, erişkin ve çocuklarda yüzde 30.3, okul çağı çocuklarında ise yüzde 31.8’ dir. Ülkemizde her 3 kişiden 1’inin guatr hastası olması, iyot eksikliğinin ulaştığı boyutları göstermektedir. Bütün bu veriler iyotlu tuz kullanımının önemini göstermektedir. Bu nedenle, halkımız, evlerine aldıkları tuzun iyotlu olmasına, tuzun iyot içeriğinin korunması için, serin ve kuru yerde saklanmasına özen göstermelidir."

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 16:03:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?