6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Jimnastik ile doğuma hazırlık

Türkiye'de normal doğum birçok bayan için korkulan ve tercih edilmeyen bir yöntem haline gelirken, Erzurum'da özel bir merkez tarafından ilk defa uygulanan hamile jimnastiği ile hamile bayanlar doğuma hazırlanıyor. 

Doğum öncesi hamile bayanlarda gerekli kondisyonun sağlanması için uygulanan hamile jimnastiği ile hamile bayanlar 14 seansta normal doğuma hazır hale getiriliyor. Buhara Tıp Merkezi'nde uygulanan yöntem sayesinde birçok bayan, normal doğum korkusundan uzaklaştırılıyor. Fizyoterapistler nezaretinde gebeliğin ilk aylarından itibaren uygulanan ve en az 14 seans devam edilen hamile jimnastiği bölgedeki hamile bayanlardan yoğun ilgi gördü. 

Fizyoterapist Nurdan Işık, hamile bayanlarda doğum için gerekli kondisyonun sağlanması halinde belli kasların güçlenerek doğumu kolaylaştırdıklarını söyledi. Türkiye'de çok az merkezde uygulanan hamile jimnastiği ile hamile bayanların doğuma hazır hale getirildiğini söyleyen fizyoterapist Işık, "Seanslarımızda acıyı daha kolay alt edebilmemiz için nefes tekniklerini çalıştırmaktayız. Nefes teknikleri ile kombineli gevşeme egzersizleri öğretilmektedir. Gevşeme egzersizleri hamile bayanlara güç verir. 

Ruhsal ve bedensel gerginlikleri daha kolay yenmelerine, sancılar arasında yeniden enerji biriktirmelerine yardım eder. Sancılar geldiğinde nasıl nefes alınması gerektiği, bebeği itmek için hangi kasları çalıştırması gerektiği hakkında gebe bayanlar eğitilmektedir. Bu eğitimden geçen hamile bayanlar gevşemiş ve soğukkanlı bir şekilde doğuma gitmeyi ve kendi bedenine güvenmeyi öğrenirler" diye konuştu. 

Hamile jimnastiğine katılan Aynur Yıldız(28) ise, ikinci kez anne olmaya hazırlandığını ve ilk doğumunda dayanılmaz acılar çektiğini belirterek, "Erzurum'da anne adaylarına yönelik böyle bir uygulamanın olduğunu öğrenince hemen katıldım. İkinci doğumumda çok daha rahat olmak istiyorum. Burada aldığımız eğitimle ikinci doğumumun çok daha kolay olacağına inanıyorum. Uzmanlar tarafından verilen jimnastik uygulamaları zorlanmadan yapabiliyorum" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:01:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?