6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kadın restoratörler ilgi odağı

Erzurum'un tarihi simgelerinden Çifte Minareler Medresesi'nde 15 metre yükseklikteki minarede çalışma yapan 2 kadın restoratör, görenlerin ilgi odağı oluyor.


Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yaptırılması kararlaştırılan Çifte Minareli Medrese'nin bakım ve onarım çalışması öncesinde minarelerdeki çinilerin dokümantasyonu çıkarılıyor. Minarelerdeki dokümantasyon çalışmasında görev almak üzere Sivas'tan Erzurum'a gelen iki kadın restoratör, 15 metre yükseklikte görenlerin adeta nefesini kesiyor. Kurulan iskeleden dağcı gibi tırmanarak minareye çıkan restoratörler Gülçin Çıldır ve Ayşegül Demirce, kadınlarda yükseklik korkusunun daha fazla olduğunun düşünüldüğünü, yüksekte ve özelikle de minarelerde restorasyon çalışmasını erkeklerin yapabileceği yönünde bir kanı oluştuğunu belirttiler.


Yüksekteki minarede iki kadını gören vatandaşların şaşkına döndüklerini ifade eden Gülçin Çıldır, "1 yıl önce iş hayatına atıldım. Daha önce de 2 minarenin restorasyonunda görev aldım. Bu işin eğitimini aldık. Ancak ilk zamanlarda her insanda olduğu gibi yükseklik korkum vardı. Zamanla alıştık. Artık minarelere çıkmak ve orada bulunmak benim için yerde yürümek gibi. Fakat yaptığımız iş insanların dikkatini çekiyor. Çalışırken birçok kişinin bizi izlediğini görüyoruz" dedi.


Ayşegül Demirce ise daha önce 3 minarenin restorasyon çalışmasında görev aldığını ifade ederek, "Restoratörlerin büyük bir çoğunluğu bayan. Ancak toplumda hala kadınların minarelerde restorasyon çalışması yapması dikkat çekici bulunuyor. Bu durum ilden ile değişiklik gösteriyor. Erzurum'da çok daha fazla ilgi çekici bulundu" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 12:34:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MESUT KILBAŞ IP: 88.230.27.xxx Tarih : 30.08.2008 11:03:43

ben bir erzurum lu olarak bizim milletimizi anlamak ta çok güçlük çekiyorum koskaoca şehir de erzurum da çalışacak adam yok muy du da gitmiş sivastan çalışacak eleman getirili yo bizler oralara gitsek iş bulmayı bırak kendi memleketimiz deil diye adam lar belki de ekmek veremez ler niye biz erzurum lular birbirimizi tutmuyorum niye şehrimize karşı milliyetçi olmuyoruz burdan herkese sesleniyorum lütfen şehrimizi sevelim milliyetçi bi kişiliğe sahip olalım birbirimizi tutalım