7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Kadınlara kanserle mücadele anlatıldı

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum ve Hastalıkları bölümü öğretim üyesi Opr.Dr. Kadir Çetinkaya, kadınlarda sıkça görülen meme kanserinin erken teşhisle tedavisinde başarı sağlandığını söyledi. Kadınlarda sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirten Çetinkaya, hastalığa erkeklerde de rastlandığını ifade etti. 

'Annemle Biz Kanseri Yeneriz' kampanyası çerçevesinde başlatılan eğitim çalışması bugün Erzurum'da yapıldı. Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen toplantıya Erzurumlu bayanlar ilgi gösterdiler. 

Bayanlara meme kanseri konusunda eğitici bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum ve Hastalıkları bölümü öğretim üyesi Opr.Dr. Kadir Çetinkaya, kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirtti.
 
Birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kadınların kendilerine dikkat etmelerini tavsiye eden Çetinkaya, "Annesi, teyzesi gibi birinci derece akrabaları meme kanseri olan kadınlar, sağlık kontrollerini sıklıkla yapmalı."dedi. Alkol kullanan kadınlarda meme kanseri görülme oranının kullanmayan kadınlara göre 4 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, alkol ve sigaradan uzak durulmasını istedi.
20-40 yaş arasında kadınların ayda bir kendilerini muayene etmelerini, 2-3 yılda bir de uzman hekime kontrole gitmelerini tavsiye eden Çetinkaya, 40 yaş üzerindeki kadınların ise yılda bir kere doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.
Salonu dolduran bayanlara kendi kendini muayene şekilleri konusunda da bilgi veren Çetinkaya, yatarak, ayakta veya duşta kontrollerin yapılabileceğini kaydetti. Memede kitle tespit edilince bunun kanser mi yoksa başka bir hastalık mı olduğunun araştırılması gerektiğini vurgulayan 

Çetinkaya, her kitlenin kanser olmayacağını bildirdi. Memede kitle tespit edilince korkup telaşa kapılmadan doktora gidilmesini isteyen Çetinkaya, erken teşhisin tedavinin başarısında önemli olduğunu belirtti.
Meme kanseri olan kadınların tedavi için doktor doktor dolaşmak yerine kendilerine tek bir doktor bulmaları uyarısında da bulunan Çetinkaya, tedavinin başarıya ulaşmasında bunun faydalı olacağını vurguladı.
Meme kanserinden; dengeli beslenme, fazla kilodan kaçınma, düzenli spor yapma, alkol ve sigaradan uzak durma, yaşamla barışık ve huzurlu olma yoluyla korunabileceğinin altını çizen Çetinkaya, kadınların sağlıklarına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Bilgilendirme toplantısına gelen kadınlara ücretsiz mamografi kuponu dağıtıldı. Müracaat formlarını dolduran kadınlar, ücretsiz mamografi kuponlarını aldılar.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:36:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?