4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Kaleden bir kamyon top ve gülle çıktı

Erzurum Müze Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi'nin Erzurum Kalesi'nde müşterek yürüttüğü kazılarda bir kamyon dolusu top ve gülle çıkarıldı. Patlamayan toplar imha edilmek üzere askeri yetkililere teslim edildi.

M.Ö. 2000 ile 1000'li yıllar arasında, Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığını bilinen tarihi kalede, 2000 yılında yapılan sondaj çalışmasının ardından ilki 2005 yılında başlatılan kazılarda şimdiye kadar farklı dönemlere ait birçok esere ulaşıldı.

Müze Müdürü Mustafa Erkmen, 200 ile 500 yıl öncesine ait pipo, 5 bin yıl öncesine ait çanak, çömlek, çini ve günlük yaşamda kullanılan eşyalar bulduklarını belirterek, bu yıl beşincisi yapılan kazıyı arkelolog ve uzmanlardan oluşan 65 kişilik ekibin yürüttüğünü bildirdi.

Tarihe ışık tutan kazılarda en çok top ve gülle çıkarıldığına dikkat çeken Müdür Erkmen, “Kazdıkça eski tarihe doğru gidiyoruz. Önümüze neler çıkacağını bilmediğimiz için çok heyecanlıyız. Bu kazılarda ilginç bir şekilde kale içinde top mermileri ve güllelerin nasıl üretildiğini görüyoruz. Beş yıllık kazı çalışmasında ortaya çıkan gülleleri toplayarak koruma altına alıyoruz. İlerleyen dönemde binlerce yıl öncesine ait yerleşim alanlarını turizme açarak gülle ve topları bu mekanlarda sergileyeceğiz. Burası Serhat şehir diyebileceğimiz Erzurum'un kalesi olduğu için birçok saldırıya uğramış. Dolayısıyla kaleye yönelik savunma son derece önem arz ediyor. Hem kaleye saldıranlar hem de kalenin güvenliğini sağlayanlar arasında büyük çatışmalar yaşanmış. Bu top ve gülleler, o dönemde topraklarımızı savunan atalarımızın güçlük ve büyük özverilerde bulunduğunu açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 17:34:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?