6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kalkınma ajansı toplandı

Düzey 2 Bölgesi Erzurum-Erzincan-Bayburt TRA 1 Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu toplantısı Erzurum’da yapıldı.


Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Kalkınma Kurulu başkan, başkan vekilliği ve katip üyelikleri için seçim yapıldı. Yapılan seçimlerde Kalkınma Kurulu Başkanlığına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak oy birliği ile seçilirken, Başkan Vekilliğine Erzincan Genç İşadamları Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Özentürk, Katip üyeliklere Mete Emir ve Engin Ustaoğlu seçildi.


Toplantının açılış bölümünde konuşan Erzurum Valisi Sami Bulut, ülkemizin önemli sorunlarından birisinin bölgeler arası gelişmişlik farkı olduğunu belirterek, bu farkı azaltmayı amaçlayan, bölgesel ve yerel kalkınmayı hızlandırarak, sürdürülebilir ve dengeli bir sürece kavuşturmak için çalışan kurumlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Bugün Avrupa'da, bazı geri kalmış bölgelerin geliştirilmesinde ve bölgesel kalkınma sorunlarının çözümünde önemli rol üstlenmiş, ulusal ve uluslar arası düzeyde faaliyet gösteren kalkınma ajanslarının kurulduğunu hatırlatan Vali Bulut, “Ülkemizde Kalkınma Ajanslarının kurulması, AB'ye Katılım Ortaklığı Belgesiyle gündeme gelmiş ve 2007-2013 dönemini kapsayan Dokuzuncu Kalkınma Planının en öncelikli konularından birisi “yerel ve bölgesel gelişme” olarak kabul edilmiştir.
Bu gelişmelere paralel olarak 2006 yılında 5449 Sayılı “Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanun” ile kalkınma ajansları kurulmuş, 22 Kasım 2008 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile de, Bölgemizin de içinde bulunduğu, 23 ili kapsayan 8 bölgede Kalkınma Ajansının kurulmasına karar verilmiştir. Bir milyon yetmiş bin nüfusu ile Bölgemiz; Dünya Üniversite Kış Oyunlarının 2011 yılında Erzurum ilinde yapılacak olması, bozulmamış doğal çevresi, hayvancılıktaki göreli üstünlüğü ve yüksek maden rezervi ile ciddi bir yatırım potansiyeli oluşturmaktadır. Bu potansiyeller Bölgemizde genelde turizm özelde kış turizmi, organik tarım, ihracata dönük tarım ve hayvancılık ile tarım ve hayvancılığa dönük sanayi kollarında ciddi fırsatlar oluşturmaktadır. Bölgemizde kurulan Erzurum-Erzincan-Bayburt Kalkınma Ajansı aracılığıyla, bu potansiyeller ve fırsatlar daha iyi değerlendirilecek, Gerek ulusal kaynaklar gerekse AB Fonları kullanılarak kritik projeler hazırlanıp bunlara finansman sağlanacaktır. Bu sayede Bölgemizde sosyo-ekonomik kalkınma faaliyetleri hızlanacak, diğer bölgelerle aramızdaki kalkınmışlık farkı asgariye inecektir” dedi.


Bölgede kurulan Kalkınma Ajansının, Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulduğunu anlatan Vali Bulut şunları söyledi; “Kalkınma Ajansı’nın amacı, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlayarak yerel potansiyeli harekete geçirmek, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak, Bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmaktır. Başlıca görevleri ise yerel yönetimlerin planlama çalışmalarına teknik destek sağlamak, Bölge plan ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olmak, Bu kapsamda desteklenen faaliyet ve projelerin uygulama sürecini izlemek, değerlendirmek ve sonuçlarını Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına bildirmek, Bölge plan ve programlarına uygun olarak bölgenin kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve bu kapsamdaki projelere destek sağlamak, Bölgesel gelişme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, Belki de en önemli görevlerinden bir tanesi kendisine tahsis edilen bölgesel gelişmeye yönelik iç ve dış kaynaklı fonları, bölge plân ve programlarına uygun olarak kullanmak veya kullandırmak, Bölge illerinde yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idarî iş ve işlemlerini, ilgili mevzuatta belirtilen süre içinde sonuçlandırmak üzere tek elden takip ve koordine etmektir.”
Kalkınma Kurulu bir sonraki toplantısını 3 haziran 2009 da Bayburt’ta yapmaya karar verdi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 18:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?