7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

'Kanser riskini azaltmak için spor yapın'

Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Ayşe Gülgün Çolak, kadınların korkulu rüyası haline gelen meme, rahim kanseri, diyabet, kolesterol ve kemik erimesi riskinin en aza indirilmesi için spor yapmaları gerektiğini söyledi. 

Sporun önemi hakkında bilgi veren Beden Eğitimi Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Ayşe Gülgün Çolak, özellikle bayanlarda sık rastlanan bazı hastalıkların spor yapılarak en aza indirilebileceği, bunun bazı üniversitelerde bilimsel olarak yapılan çalışmalarla kanıtlandığını ifade etti. 

Bayanların erkeklere göre daha hareketsiz bir yaşam sürdürdüğünü belirten, "Toplumdan yüklenen rol gereği, bayanlar dışarıdaki işler yerine ev işlerinin rolünü üstleniyor. Özellikle son yıllarda ev kadınları bulaşık yıkamadan, ekmek kesmeye kadar her türlü işlerini makine ile yapıyorlar ve böylece çok hareketsiz kalıyorlar. Bedenin hiç hareket etmemesi meme kanseri, rahim kanseri, diyabet, kemik erimesi gibi hastalıkların kadınlarda erken yaşlarda görülmesine neden oluyor" dedi. 

Ani, güç gerektiren hareketlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Çolak, "Özellikle kemik erimesi olan hastalarımız ani dönüş ve duruş gerektiren, karın kaslarını çok yoran golf, tenis gibi spor türlerinden kaçının, çünkü kemik kırılması olabilir" şeklinde uyarıda bulundu. 

Meme kanseri, rahim kanseri, diyabet, kemik erimesi, kolesterol gibi hastalıklara yakalanmamak için erken yaşlarda spor yapılması gerektiğini açıklayan Çolak, "Özelliklerle bayanlarda çok sık rastlanan bu hastalıkları önlemek ya da başlangıcını geciktirmek için düzenli ve doğru egzersiz yapın. Düzenli spor yapılarak bu hastalıkların önlenebileceği bazı üniversitelerce bilimsel olarak kanıtlandı" ifadelerini kullandı. 

Hamile kadınların yüzme sporu yaptığı takdirde bebeğin doğru ve sağlıklı beslendiğini açıklayan Çolak şunları ifade etti: 

"Hamile kadınlarımız gebelik döneminde yüzme sporu yaptığı zaman bebeği besleyen kordondan daha iyi besin depolanıyor ve bebek daha iyi gelişiyor. Yüzme sporunu hamile kadınlarımıza öneriyoruz ve düzenli olarak yüzmelerini tavsiye ediyoruz. Hamile bayanlarımız spora başlamadan önce, ailesinde, çevresinde, kolesterol, kalp krizi, şeker olup olmadığını araştırıp sonra hekim kontrolünde spora başlamalıdır. Bayanlarımız spor sayesinde vücutlarında biriken yağ torbalarından da kurtulabilirler. Spor yaparken
başkalarıyla asla yarışmayın, kendinize göre spor yapın."

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 13:47:20
Güncelleme :25 Ekim 2008 Cumartesi 13:50:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?