4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Kapıdan şatışlar konusunda uyarı

Tüketiciyi Koruma Derneği, vatandaşları kapıdan satışlar konusunda uyardı.


Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi 2. Başkanı ve Tüketici İl Hakem Heyeti Üyesi Gamze İspirli, vatandaşların alış verişlerde daha bilinçli olmaları yönünde uyarıda bulunarak, “Tüketicilerin günlük alış-verişleri sırasında, ayıplı bir mal aldıklarında, sahip oldukları yasal hakları vardır. Çok insanımız bunu bilmiyor” dedi.


Özelliklede kapıdan satışlarda büyük sıkıntılar yaşandığını dile getiren İspirli, “Oysa Kapıdan satışlarda alıcının da satıcının da yasa karşısında büyük sorumlulukları var. Kapıdan satış demek; İşyeri, fuar, panayır gibi satış mekânları dışında yapılan satışlardır. Bu konuda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, kapıdan satış yapacak olan kişilerde ne gibi özelliklerin olması gerektiğini, kapıdan satışlara ilişkin uygulama ve esasları belirlemiştir.

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanununda ayrıca her şey açıktır. Ancak halkımız bu kanunu ve yasal haklarını bilmediğinden maddi ve manevi büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Özellikle Kapıdan satış dediğimizde “eskiden Tencere, Tava, Kitap, Ansiklopedi, Tıbbi cihaz ve alet satıyoruz, alır mısınız? Fiyatlarımız çok uygun, alın 1 ay deneyin beğenmezseniz bir ayın sonunda geri alırız” diyerek kapıyı çalıp satış yapıyorlar. Bu uygulama halen var ve çok değişik metot ve yollar ile halkımızı kandırmaktalar. Tüketicilerimiz şunu bilmeli ki, kendilerinin yasal hakları var. Tüketici, kapıdan satış yoluyla, malın kendisine teslim edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde malı kabul edebilir ya da hiçbir yükümlülük altına girmeden bu malı reddedebilir.

Burada seçimlik bir hak söz konusudur. Ancak attığı imzayı nereye atıyor ve imza attığı kâğıt da ne yazıyor? Okumadan atmayacak. Hizmet satımında ise süre yönünden bir farklılık bulunmaktadır. Malın tesliminde başlayan süre, hizmet satımında sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlamaktadır. Bu süre dolmadan satıcı, tüketiciden ödeme yapmasını ya da borç altına sokan her hangi bir belge vermesini isteyemez. Tüketicinin her satış da cayma hakkı vardır. Ancak bu hakkını yazılı olarak satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Satıcı, “cayma bildirimi” kendisine ulaştığı andan itibaren, 20 gün içerisinde malı geri almakla yükümlüdür” diye konuştu.


KAPIDAN SATIŞLAR TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR
Kapıdan satış yapılan her türlü mal ve malzeme sözleşmelerinde, satılan mal veya hizmetin nitelik ve niceliğe ilişkin açıklayıcı bilgilerin yer alması yasal zorunluluk olduğunu ifade eden Gamze İspirli, şunları kaydetti; “İmza attığınız sözleşmelerde cayma bildiriminin yapılacağı açık adres de olması yasal zorunluluktur. Dikkat edilmesi gereken husus ise; tüketicinin “cayma hakkı”nın imza attığınız sözleşmede en az 16 punto ve koyu siyah harflerle yazılmasının zorunluluğudur. Ayrıca “Tüketicinin, hiç bir hukuki öve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcıya ulaşma tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz” ibaresinin de sözleşmede mutlaka bulunması yasal zorunluluktur. Bu ibare, satıcının sorumluluklarını en basit şekilde ifade etmektedir.

Tüketici bütün bu haklarının da yazılı olduğu sözleşmeyi imzalıyor ve bir nüshasını da kendisi alıyor. Burada malın teslim edildiğini ispat etmekse satıcıya düşmektedir. Kapıdan satışlar, önceleri daha popüler olmakla birlikte, zamanla bu özelliğini kaybetmiştir. Ancak buna rağmen halen kapıdan satışlarda tüketicinin aldatıldığını kandırıldığını görmekteyiz. Yapılan bu tür satışlarda da çoğu zaman tüketici mağdur olmaktadır.

Ayıplı Mal olayında da kapıdan satış da da tüketici çok dikkat etmeli ve neye, ne için imza atıyor? Okumadan hiçbir şeyi imzalamamalıdır. Bir ay deneyin sonra geri alırız işi de büyük bir yalan, kandırmacadır. İmzaladığınız kağıdı okuyunca bu yalanı göreceksiniz. Bu sözlü taahhüde uygun orada bir madde olmadığını sadece sizi yanıltmak ve kandırmak amaçlı söylediklerini, yasal süreyi aşmanızdan sonra hak iddia edemeyeceğiniz için böyle sözlü taahhütte bulunduklarını biliniz.”

İha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 15:49:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?