7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Kara Fatma’ya vefa

KARA FATMA’YA VEFA

Milli Mücadele’de önemli hizmetleri bulunan Fatma Seher, Erzurum Kalkınma Vakfı’nca düzenlenen programla anılacak. 11 Mart 2010 günü saat 19.00’da Erzurum Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek programda ERVAK Başkanı Erdal Güzel ve Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Ercan Çitlioğlu Erzurumlu Kara Fatma isimli konferansını sunacak.

Milli Mücadele’de Atatürk’ün emriyle görev aldığı çeşitli cephelerde kahramanlıklarıyla anılan Erzurumlu Fatma Seher, Türk Kadını’nın imkansızlıklar içerisinde vatanı ve milleti için neler yapabileceğinin en güzel örneği olarak tarih sayfalarında yer aldı.

Balkan, 1.Dünya, Sakarya, Başkomutanlık Muharebeleri’ne de katılarak üsteğmenlik rütbesine kadar yükselen Kara Fatma, Sivas Kongresi sırasında görüşme fırsatı bulduğu Mustafa Kemal Atatürk’den “Bütün kadınlar keşke senin gibi olsaydı. ”iltifatına mazhar oldu. Kahraman kadın Kurtuluş Savaşı’ndan sonra “Üsteğmen” rütbesi ile emekli oldu. Kendisi zor şartlarda bulunmasına rağmen, emekli maaşını Kızılay’a bağışladı.

ERVAK’TAN VEFA

Milli Mücadele yıllarında çeşitli cephelerdeki üstün başarılarıyla öne çıkan Fatma Seher, aradan geçen yıllar sonra Erzurum Kalkınma Vakfı’nca düzenlenen programda anılacak.

Milli Mücadele’nin önemli kahramanlarından Kara Fatma lakaplı Fatma Seher Erden için ERVAK tarafından anma programı tertiplendi. 11 Mart akşamı saat 19.00’da Erzurum Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek programda ERVAK Başkanı Erdal Güzel bir konuşma yapacak. Kara Fatma ile ilgili sinevizyon gösterisinin ardından Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Ercan Çitlioğlu Erzurumlu Kara Fatma isimli konferansını sunacak. ERVAK Başkanı Güzel, 11 Mart akşamı düzenlenecek programa bütün Erzurumluları davet etti.

KARA FATMA KİMDİR?

Kara Fatma (Fatma Seher Erden) 1888’de Erzurum’da doğdu. Subay Suat Derviş bey ile evlenip Balkan Savaşı’na katıldı. 1. Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesine gitti. 1919'daki kongre günlerinde, Mustafa Kemal'le bizzat görüşebilmek için Sivas'a gitti. Bu görüşmenin ardından, milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. 300 kişiyi aşkın birliği ile Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Mehmetçikle birlikte destanlar yazdı. Büyük Taarruz’un ilk günlerinde general Trikopis‘in birliğine esir düşmüşse de, kaçarak yeniden müfrezesinin başına geçmişti. Kahraman kadın Kurtuluş Savaşı’ndan sonra “Üsteğmen” rütbesi ile emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı. 1954 yılında TBMM. kendisine yeni aylık tespit etti. 1955’te vefat etti.

MİLLİ MÜCADELEDE GÖREV ALDI

1.Dünya Savaşı’na katıldı. Mondros Mütarekesi’nden sonra ise eşi Derviş Bey’in vefat haberini alarak ve Erzurum’a dönüp, bir süre burada kalan Fatma Seher Hanım, Sivas Kongresi’nde bulunan Mustafa Kemal Paşa ile görüşmek için Sivas’a gitti, kendisinden Milli Mücadele’ye katılmak için görev istedi.

Fatma Seher Hanım, bu dönemle ilgili anılarını 1944 yılında yapılan bir röportajda şu şekilde anlattı: “Atatürk’ün Sivas’ta faaliyete geçtiğini haber aldığım dakikadan itibaren duyduğun sevinci tariften acizim ve ilk işim kısa bir hazırlıktan sonra Sivas’a müteveccihen hareket etmeyi kararlaştırdım; hemen yola çıktım ve Gülcemal Vapuru’yla Samsun’a, oradan da Sivas’a vardım. Mustafa Kemal’in huzuruna çıkabilmek için muhtelif kıyafete girerek üç günlük bir mücadeleden sonra, devamlı bir takibin neticesi olarak, Sivas’ta öğle yemeğine davetli bulunduğu bir yere giderken yolda yakaladım. Üzerimde çarşaf vardı, yüzümde peçe ile kapalı idi. Kendisiyle bir mesele hakkında görüşmek istediğimi söyleyince, ilk defa sert bir lisan kullanarak, “Ne görüşeceksin?” mukabelesinde bulundular. Kalbimdeki vatan aşkı bu sert muameleye galip gelerek derhal peçemi kaldırdım ve İstanbul’dan buraya kadar sizinle görüşmek için geldiğimi, maruzatımın bir dakika için dinlenmesini rica ettim. Bunun üzerine pek yakında bulunan bir lokantaya beni kabul ettiler.

KEŞKE BÜTÜN KADINLAR SENİN GİBİ OLSAYDI

Mustafa kemal bu görüşme sırasında ona adını, silah kullanmayı, ata binmeyi bilip-bilmediğini, savaştan korkup-korkmadığını sormuş. Kara Fatma’nın verdiği cevaplar Mustafa Kemal’i memnun etmiş, “Kara Fatma, bütün kadınlar keşke senin gibi olsaydı” demiştir. Bu olaydan sonra Fatma Seher Hanım’ın adı “Kara Fatma” olarak kalmıştır.

Daha sonra ise Mustafa Kemal eline aldığı kâğıda bazı notlar yazarak Kara Fatma’ya vermiş “Haydi göreyim seni, verdiğim talimatı unutma, bir an evvel İstanbul’a git, hazırlan ve işe başla” demiştir. Fatma Seher Hanım, Mustafa Kemal’in bu isteği üzerine Sivas’tan hemen İstanbul’a geçti.

KARA FATMA’YA VEFA
KARA FATMA’YA VEFA
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2010 Çarşamba 15:35:05
Güncelleme :10 Mart 2010 Çarşamba 23:06:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?