7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Karasu nehrinde balık ölümleri

Sibirya soğuklarının etkisini sürdürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde gecenin en düşük hava sıcaklığı Erzurum'da eksi 31 derece olarak ölçülürken, Erzurum'un Ilıca ilçesinden geçen Fırat Nehri'nin kolu Karasu Nehri'nde de soğuktan balık ölümleri gözlenmeye başladı.

Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, bölgede gece en düşük hava sıcaklığı eksi 31 dereceyle Erzurum'da yaşanırken, yine sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 30, Ağrı'da 29, Kars'ta 27, Erzincan'da 17, Iğdır'da 13 ve Bayburt'ta 11 derece olarak ölçüldü. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının ise Erzurum ve Ardahan'da eksi 10, Kars'ta eksi 9, Ağrı'da eksi 7, Erzincan'da eksi 6, Iğdır'da 2, Bayburt'ta da eksi 4 derece olması bekleniyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçen hafta etkili olan kar yağışının ardından kapanan köy yollarının açılması için başlatılan çalışmalar sürdürülürken, Erzurum'da 24, Erzincan'da 41, Muş'ta 9, Ardahan'da 3, Iğdır'da 28, Tunceli'de 52, Bingöl'de 58 olmak üzere yolu kapanan toplam 215 köy ile halen ulaşım sağlanamıyor.
Bölgenin belli başlı merkezlerindeki kar kalınlıklarının ise Erzurum'da 21, Erzincan'da 26, Kars'ta 40, Ardahan'da 34, Ağrı'da 35 santimetre olduğu bildirildi.
Erzurum'un Ilıca ilçesinde aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan Karasu Nehri ise oksijensiz kalan balıkların ölümüne sahne oldu. Akıntılı yerlerde kenara vuran ölü balıklar, çocuklar tarafından toplanıyor. Balık ölümleri nehrin hemen altından geçtiği Demirgeçit köyünde endişeye neden olurken, çocuklar tarafından toplanan balıkların yenmek istenmesi de sağlık açısından tehlike oluşturuyor.

Köy sakinleri, "Aşırı soğuklar balıkları da dondurdu. Ölü balıklar kıyıya vurmaya başladı. Çocuklar balıkları topluyor. Balık ölümleri bizi korkutuyor" dedi.

Balıkları toplayan çocuklar ise, "Topladığımız balıklardan temiz olanları ve yenebilecek durumdakileri yiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 17:01:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?