6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Karikatürlü hırsızlık broşürü

Erzurum'da Toplum Destekli Polis (TDP) Büro Amirliği’nce, hırsızlık olaylarına karşı karikatürlü broşür bastırılarak, vatandaşlara dağıtıldı.

Mizahi yönden hırsızlık olaylarının ve yapılacak işlemlerin anlatılmaya çalışıldığı karikatürlü broşür vatandaşların ilgisini çekti. TDP Büro Amirliği’nce ayrıca hırsızlık olaylarına karşı vatandaşlara yönelik şu uyarılarda bulunuldu:

" Evden Hırsızlık Olayları; Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içeride olabileceğinden eve girmeyin. Sakin olun. 155,156 veya semt Karakoluna haber verin. Hırsızlık gerçekleşmişse görevliler gelmeden hiç bir şeye dokunmayın. Hırsızın yakalanması ve çalınan mallarınızın bulunabilmesi için hırsızların bıraktığı iz ve deliller çok önemli olabilir. Görevlilere çalınan mallarınızı ne kadar detaylı bir şekilde belirtirseniz, çalınan eşyalarınızın geriye gelme şansı o kadar yüksek olur.
Önlemler : Evinizi civarınızda ki diğer evlerden hırsızlık riskine karşı daha güvenli duruma getirmek, alabileceğiniz basit önlemlerle mümkündür. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir. Hırsız gibi düşünün evinize hırsız gibi girmeyi deneyin. Sizin bulduğunuz yollardan en az beş tanesini de hırsızların bulabileceğini unutmayın. Kapı ve pencerelerinizde güvenli kilitler olduğundan emin olun. Dış kapınız çelik veya sertleştirilmiş ahşaptan olmalı. Yalnız kapılarınız değil kapı çerçevesi de metalden veya sağlam ahşaptan olmalı ve kapı ile aralarında boşluk bulunmamalıdır. Kilidin çok sağlam olması bile çerçevenin zayıf olması durumlarında hırsızlara karşı etkili olmadığını unutmayın. Kapı dürbünü sizi ziyaret eden kişileri görebilmeniz için kapı zincirlerinden daha önemlidir. Sürgülü kilitler en iyileridir. Genellikle dışarıdan bir anahtarla kilitlenirken içeriden bir dilin dönmesi yolu ile çalışır. Her türlü pencereye uygun kilit yaptırmak mümkündür. Bunun yanında sokak seviyesindeki pencereler için parmaklık yaptırmak düşünülebilir. Yangın merdivenine yakın pencerelerde metalden akordeon parmaklıklar pencerenin iç tarafına yerleştirilebilir.

Evinizin etrafında bulunan ve hırsızların saklanabileceği çalılıkları ve gizlenilebilecek benzeri yerleri ortadan kaldırın. Bunları yapamıyorsanız buraları denetleyebileceğinizden emin olun. Kapı ve pencere önlerindeki ağaç dallarını ve çalılıkları temizleyin. Evinizin etrafına çit yaptırırken bunun sizin gizinizi arttıracağını fakat bu gizin hırsızlar için bir çekim kaynağı olduğunu unutmayın. Komşularınızı iyi tanıyın. Onlarla aranızda arkadaşça bir ilişki oluşturun. Alarm ve kamera sistemi kurun. Kapı ve pencerelere takılabilen birçok alarm sistemi vardır. Güvenliğiniz için nasıl bir sistemin sizin için yeterli olacağına karar verin. Polise veya bu konuda uzman kişilere danışın.

İş Yerinden Hırsızlık Olayları : Alüminyum olan işyeri kapılarının tornavida ve benzeri aletlerle zorlanarak açılması suretiyle hırsızlık meydana gelebilir. İşyeri kepenk kilitlerinin sert bir cisimle kırması suretiyle hırsızlık yapılabilmektedir. İşyeri kapı ve pencere camlarının ve pencere korkuluk demirlerinin kırılması suretiyle hırsızlık yapılabilir. İşyeri kapı kilitlerine anahtar uydurularak hırsızlık yapılabilmektedir. İşyeri duvarlarının delinmesi suretiyle hırsızlık yapılabilmektedir. İşyeri çatılarının delinmesi suretiyle hırsızlık yapılabilmektedir. İşyeri tezgahlarından kapıp kaçmak şeklinde hırsızlıklar yapılabilmektedir. İşyeri sahibini oyalamak veya yanıltmak suretiyle hırsızlık olayları meydana gelebilmektedir.

Önlemler: Öncelikle içeriden ve dışarıdan yapacağınız kontrollerle girilebilecek yerleri tespit ederek sağlamlaştırınız. Bir hırsız gibi düşünerek güvensiz yerleri tespit edebilirsiniz. İşyerinizin pencerelerine mutlaka demir korkuluk yaptırınız.

İşyerlerinden ayrılmadan önce tüm kilitleri kontrol ediniz. Büyük iş merkezlerinde veya hanlarda işyeriniz varsa, hırsızların gündüzden içeride kalıp gece hırsızlık yapabileceklerini unutmayınız. Saklanabilecekleri yerleri bekçi veya özel güvenlik görevlilerine kontrol ettiriniz İşe yeni alacağınız şahsın geçmişi ile ilgili bilgi toplayınız, mümkünse referanslı şahısları işe alınız. Özellikle yabancı uyruklu şahıslara dikkat ediniz. İşyerinizden kısa süreli ayrılsanız dahi mutlaka kapınızı kilitleyiniz veya güvenilir bir tanıdığınıza bırakınız. İşyerinizde bulunan çelik kasanın anahtarını mutlaka üzerinizde taşıyınız. Değişik meslek adları vererek sizden yüksek miktarda taksitle alışveriş yapan şahıslara karşı dikkatli olunuz. Çatı katlarındaki kapı ve pencereleri kullanmadığınız sürece kilitli tutunuz. Kuyumcular şüphelendikleri şahıslardan ve 18 yaşından küçüklerden ziynet eşyası almamalıdırlar. Telefonda kendilerini maliyeci, belediyeci gibi tanıtarak yakın işyerine çağıran şahıslara itibar etmeyiniz. Gitmeniz gerekiyorsa kapınızı mutlaka kilitleyiniz.

Otodan Hırsızlık Olayları: Otomobil hırsızlıkları haricinde bir de otomobil içinden hırsızlık olayları söz konusudur. Genellikle Oto teybi, Elektronik aksam veya araç içerisinde bırakılan merak uyandırıcı paket veya çanta gibi eşyaları almak amacıyla: Otomobil kapıları zorlanarak veya anahtar uydurulmak suretiyle açılarak, ses yapmadığı için buji ile cam kırılarak, cam fitillerinin kesilip cam komple çıkartılarak, kapılar çelik tel, tornavida, spatula ve benzeri aletlerle açılarak, açık bırakılan kapı veya camlardan otomobil içine girmek suretiyle gerçekleştirilmektedir."

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 15:09:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?