4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Katil ayı aranıyor!

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde 13 gün önce iki kişinin ölümüne neden olan saldırgan ayının yakalanması için oluşturulan özel ekip, ayıyı canlı olarak yakalamak için dört gündür peşinde koşuyor.

İspir'in Yeşilyurt köyünde, 2 kişiyi öldüren ayının yakalanması için oluşturulan ve aralarında sertifikalı profesyonel avcıların da bulunduğu ekip, köydeki çalışmalarını gece gündüz demeden sürdürüyor. Ekip üyeleri takipleri sırasında diğer yabani hayvanların da zarar görmesini engellemek için çalışmalarını özenle yürütüyor. Geceleri ağaçların üzerinde bekleyerek ayının bölgeye gelmesini bekleyen ekip üyeleri, zarar vermeden iğneyle bayıltabilmek için üç gündür ayının peşinde koştuklarını bildirdi.

Erzurum Doğa ve Yaban Hayatı Koruma, Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, 13 gündür köyde kurdukları çadırda kaldıklarını belirterek, hem köylünün mağdur olmaması hem de yabani hayvanların zarar görmemesi için çalışmaları itinayla sürdürdüklerini söyledi.

Bölgede saldırgan ayının iki kişiyi öldürmesinin ardından özel oluşturulan ekiple birlikte, jandarmanın da desteğiyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Erzurum, "Günde en fazla iki saat uyuyoruz. Ayının biran önce yakalanması için uğraşıyoruz. İlk başlarda köylüler ayılar kaçsın diye rast gele ateş ediyordu. Bunu çok şükür engellendik. Köylüler ateş etmeyi bırakınca, ayılar da saldırının gerçekleştiği bölgeye gelmeye başladı" dedi.

İki kişinin ölümüne neden olan ayı ile ilk teması sağladıklarını ve dört gündür takip ettiklerini ifade eden Erzurum, “Saldırının gerçekleştiği bölgede geceleri ayının gelmesini bekliyorduk. Giriş, çıkışları tespit ettik. Saldırının gerçekleştiği bölgede üç gündür takip ettiğimiz ayı, fotoğraftakinin aynısı. Boyu, rengi, büyüklüğü aynı. Bu akşam yaklaşmaya çalıştım ama kaçtı. Diğer ayılar gibi değil bu. Akşam karanlıkta çıkıyor, geliyor köye. Karanlıkta bahçelerdeki meyveleri yiyor. Sabah erkenden de Ormana giriyor. Gündüzleri kesinlikle ortaya çıkmıyor. Girdiği ormanlar da çok sık. Can güvenliğimiz nedeniyle Ormana giremiyoruz. " diye konuştu.

Ayıyı canlı ele geçirebilmek için uğraştıklarını belirten Erzurum Doğa ve Yaban Hayatı Koruma, Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, şöyle konuştu:

"Söz konusu ayıyı öldürmek istemediğimiz için bu kadar uğraşıyoruz. Bu iş bunun için bu kadar uzun sürdü. Yoksa bu zamana kadar çoktan öldürürdük. Ayıyı uyuşturucu iğneyle etkisiz hale getirmek için geceleri bir ağacın üzerinde bekliyoruz. Daha önce beklediğimiz yeri deşifre ettiler. Ben de olayın gerçekleştiği yerin 50 metre uzağındaki ağaçların başına yer yaptım. Oraya gelmeye başladı. Önceki yeri öğrendi, oraya gelmiyor. Ağaca çıkıyoruz, sabaha kadar orada oturuyoruz. "

Ayıyı uyuşturup, yetkililere canlı olarak teslim edeceklerini anımsatan Erzurum, "Uyuşturabilmek için uğraşıyoruz. Önemli olan onu canlı ele geçirip, psikolojisini incelemek. Aslında bölgedeki ayılar saldırgan değil, insanlar bahçelere biraz fazla çıkıyor. Bağ, bahçedeyken bazen ayıların yoluna giriyorlar, karşısına çıkıyorlar. Silahı olan arkasından ateş ediyor. Tabii ayı da buna karşılık insanlara zarar veriyor" dedi

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2011 Pazartesi 17:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?