4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Kehribar saza paha biçilemiyor

Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılan Oltu taşından yapılan normal ebatlardaki saza paha biçilemiyor. Oltu taşı işlemecisi Ömer Yavuz, üç yılda tamamlanan sazın dünyada bir başka eşi bulunmadığını söyledi.


Oltu ilçesinde 15 yaşından beri taş işlemeciliği yapan Ömer Yavuz (40), siyah kehribardan şimdiye kadar sade ve gümüş işlemeli olarak masa üstü isimlik, kol düğmesi, tespih, kravat iğnesi, küpe, yüzük, kolye, anahtarlık, bileklik, yaka iğnesi, rozet, pipo, ağızlık yapıldığını hatırlattı. İlk kez normal ebatlarda bir saz yapımını denediğini anlatan Ömer Yavuz, "Mesleğe babamın yanında çırak olarak başladım. Zamanla kendi işimin başına geçtim.

Meslekte her zaman bir şeyler denedim. Önce dünyanın en büyük Oltu taşı tespihini yaptım. 33'lük tesbihin boyu imamesiyle birlikte bir metreyi buluyordu. En küçük tanesi ceviz büyüklüğünde. O zaman Oltu'nun Belediye Başkanı MHP'li Necmettin Taşçı, tesbihi Palandöken'e 30 milyon dolarlık otel yapan Erzurumlu işadamı Adnan Polat'a hediye etti. Şimdi Galatasaray'ın Başkanı olan Polat da bu jeste karşılık Oltu'ya kamyonlarla karo gönderdi.

Belediye başkanı, benim yaptığım tespih sayesinde ilçemizin kaldırımlarını karo döşetti. Daha sonra aklıma saz yapma fikri geldi. İlk iki deneme başarısız oldu. Taşı parçalandı. Ancak üçüncü denememde başarılı oldum. Milim milim işleyerek sazı 3 yılda tamamladım. Şimdiye kadar birçok müşterisi çıktı. Ama satmadım. Gönlümdeki fiyat 50 bin lira. O parayı veren olursa üç yıllık emeğimi satarım. Canım sıkıldığında o sazı çalıyor, efkar dağıtıyorum" diye konuştu

İha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 16:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?