4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Kene vakasında düşüş var

Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü'nce yardımcı sağlık personeline yönelik verilen "Yaralanma Sonrası Yeniden Canlandırma" kursu sertifika törenine katılan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum'da kene vakası sayısının 300'den 100'e düştüğünü söyledi.


Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bugün hava yolu ile Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, havaalanında çok sayıda bürokrat ve partili tarafından karşılandı. Havaalanı VİP salonu önünde uzun bir kuyruk oluşturan karşılama heyeti ile tek tek tokalaşan bakan Akdağ, buradan "Yaralanma Sonrası Yeniden Canlandırma" kursuna katılan yardımcı sağlık personelinin sertifika törenine katıldı.

"BU TOPRAKLARIN HARCINDA AYRILIK YOKTUR"
Sertifika töreninde konuşan Bakan Akdağ, İstanbul'un fethinin yıldönümüne denk gelen bu günde terör acısını yaşamanın üzüntüsü içerisinde olduğunu söyledi. Dün Hakkari'nin Çukurca ilçesinde meydana gelen hain saldırıda 6 askerin şehit olmasının milleti derinden yaraladığını ifade eden Akdağ, "Bu topraklar milletimizin kanı ile sulanmıştır. Bu toprakların harcında ayrılık yoktur. 6 vatan evladını şehit verdik. Bu ayrılıkları oluşturmak isteyenlere halkımız en iyi cevabı verecektir. Ayrı dilleri konuşsak
da biz aynı milletin insanlarıyız" dedi.

KENE VAKASI SAYISI 300'DEN 100'E DÜŞTÜ
Havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artış yaşandığını ve Erzurum'un da riskli bölgeler arasında bulunduğunu dile getiren Bakan Akdağ, "Erzurum'da dün 55 yaşlarında bir vatandaşımız KKKA'dan dolayı hayatını kaybetti. Erzurum ve çevresinde halen 12 hastamız bulunmakta. Bu hastalıkla ilgili gerek bakanlığımız ve gerekse Tarım Bakanlığı olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayı sonu itibariyle 300 olan vaka sayısı bu yıl sadece 100 civarındadır. Aldığımız tedbirlerin bu
sayısının düşmesinde önemli katkısı vardır. Vakalara baktığımızda kent merkezinde yaşayan insanlarımızın risk altında olmadığını görebiliyoruz. Buna karşın köylerde ve kırsalda yaşayan vatandaşlarımız bu hastalıkla karşılaşma riski daha fazla. Bunun içinde dikkatli olmaları ve akşam eve geldiklerinde vücutlarını bir yakınlarına mutlaka kontrol ettirmeleri gerekir. Çünkü kene insan vücudunda ne kadar uzun kalırsa hastalık o kadar tehlikeli oluyor" diye konuştu.

"TAMGÜN YASASI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMLİ BİR AYAĞI"
Kamuoyunda tartışmalara neden olan tamgün sayası ile ilgili kanun taslağının TBMM'ne getirildiğini anlatan Bakan Akdağ, toplumun yüzde 90'ının, doktorların ise yüzde 75'inin yasaya olumlu yaklaştığını kaydetti. Yasanın sağlık çalışanlarına önemli avantajlar sağladığına dikkat çeken Bakan Akdağ, "Kendimizi ve yasayı çok iyi anlattığımızda doktorlarımızın oranının yüzde 80-90'lara ulaşacağına inanıyorum. Çünkü bu yasa çok büyük kolaylıklar ve ekonomik avantajlar getiriyor. Bu yasayı tartıştıkça anlattıkça
hepiniz daha iyi anlayacaksınız. Tam gün yasası Sağlıkta Dönüşüm Yasası'nın önemli bir ayağını oluşturuyor. Bu yasa ile birlikte hekim ve hasta arasındaki para ilişkisi sonlandırılmış olacak. Hekimlerimizin buradaki ekonomik kaybını da biz bakanlık olarak destek ödenekleriyle kapatacağız" şeklinde konuştu.

"19 TEMMUZ İTİBARİYLA SİGARA YASAĞI GENİŞLİYOR"
19 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de evlerin dışındaki tüm kapalı alanda sigara içme yasağına geçileceğini hatırlatan Bakan Akdağ, "Özellikle kahvehane, otel ve lokantalardan uygulamanın ertelenmesi yönünde talepler var. Ancak bunu kabul etmememiz gerekiyor. Bu konuda ısrarcı olmalıyız. Toplum olarak da birey olarak da bu yasağın sürdürülmesini sağlamalıyız. Dünya Sağlık Örgütü yaptığımız bu uygulamalardan dolayı Türkiye'yi tüm dünyaya örnek olarak gösteriyor. Şahsıma da bu anlamda özel bir ödül verdiler.
Hem kendimiz hem de geleceğimiz için bu uygulamada ısrarcı olmalıyız" dedi.

"SAĞLIK İL MÜDÜRÜ'NE MAKET TEPKİSİ"
Bakan Akdağ, konuşmasının son bölümünde yardımcı sağlık personelinin önemli hizmetler sunduğunu belirterek, eğitime katılan kursiyerlere sertifikalarını verdi. Bakan Akdağ'ın kursiyerlerin sinyalli kalp masaj maketi üzerinde eğitim alıp almadıklarını Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik'ten öğrenmek istedi. Vançelik'in "Pahalı olduğu için alamadık" şeklindeki cevabına tepki gösteren Bakan Akdağ, "Biz bu işlerde hiç paraya baktık mı? 'Biraz elimizi yavaş tuttuk, sayın bakanım kusura bakmayın, yakın zamanda
bunu da alıyoruz' deseydiniz daha mutlu olurdum. Bu arkadaşlarımıza kursu tamamlamış olmalarına rağmen o maketler üzerinde de çalıştırmamız lazım" dedi.
Akdağ, tören sonunda Sağlık İl Müdürü Vançelik'i yanına çağırarak kendilerini bir kez daha uyardı.
 

İha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 16:58:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?