7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Kestanecilerin yüzü güldü

ERZURUM'DA KAR VE SOĞUK, KESTANECİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Erzurum'da soğuk kış günlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kestanecilerin yağan kar ile birlikte işleri de açıldı.

Vatandaşların en yoğun olduğu Cumhuriyet Caddesi üzerinde köşe başlarında kestane tezgahlarını kuran, kestanecilerin bugünler de yüzleri gülüyor. Özellikle akşam saatlerinde kar ve soğukla birlikte vatandaşların sıcak Kestaneye rağbet gösterdiklerini belirten satıcılar, tabiatta tarımsal ilaç ve suni gübre kullanılmadan tamamen doğal şartlar altında yetişen kestanenin, içerdiği besin öğeleri nedeniyle beslenme diyetlerinde önemli yer tuttuğu iddia ettiler.

Kestanenin başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içerdiğine dikkat çeken 10 yıllık kestane satıcısı Bilal Öge, "Kestane kavrulduğu takdirde nem oranı yüzde 20 dolayında azalır, şeker miktarı yüzde 25 oranında artar ve enerji değeri 200 kilo kalori olur. Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzar, besin öğelerinde artış görülür. Türkiye önemli bir kestane üreticisi ülkedir ve insanlarımız tarafından tüketilmelidir. Kestane kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mideyi kuvvetlendirir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 13:46:01
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 14:25:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?