6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kırgız heyeti valiye 'kalpak' giydirdi

Kırgızistan Din İdaresi Başkanı Müftü Muratali Cumanov, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç'e, kalpak giydirdi.

'Diyanet İşleri Başkanlığı Kardeş Şehir Projesi' kapsamında bugün Erzurum'a gelen Kırgızistan heyeti Vali Celalettin Güvenç'i makamında ziyaret etti. Kırgızistan Din İdaresi Başkanı Müftü Muratali Cumanov, Talas Kadısı Taalaibet Bapiev, Kırgızistan Müslümanları Din İdaresi Basın Sözcüsü Asan Saipov'dan oluşan Kırgızistan heyeti Erzurum Müftü Vekili Mustafa Baytar ile birlikte geldikleri Valilik makamında bir süre Vali Güvenç'le sohbet etti. Türkiye-Kırgızistan dostluğunun pekişmesi için ve 'Diyanet  İşleri Başkanlığı Kardeş Şehir Projesi' kapsamında Erzurum'da gezi ve ziyaretlerde bulunacaklarını ifade eden Kırgızistan Din İdaresi Başkanı Müftü Cumanov, kardeş şehir olarak ilan edilen Erzurum ile Talas'ın coğrafi yapısının birbirine çok benzer olduğunu belirterek, bu benzerliği ilginç bulduğunu söyledi.
Türkiye ile Kırgızistan arasında başta eğitim olmak üzere birçok alanda ortak işler yapıldığını ifade eden Cumanov, "Kırgızistan halkı Türkiye halkını kardeş olarak görüyor. Türkiye'den öğreneceğimiz çok şey var. Türkiye'de din adamlarının maaşları karşılanırken, bizde böyle bir şey yok. Bizim ülkemizde imamlar halkın yardımıyla geçinirler" dedi.

Erzurum Valisi Güvenç de Cumanov ve beraberindeki heyeti Erzurum'da görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin geliştirmesinde din adamlarına büyük görevler düştüğünü söyledi. Türk milletinin tarihte olduğu gibi bugün de din adamlarına büyük saygı gösterdiğini anlatan Vali Güvenç, "Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile aynı kültürü ve dini paylaştığımızı çok iyi biliyoruz. Birbirimizden ayrı olarak uzun yılar geçti. Zaman, birlik ve beraberliğimizi geliştirecek çalışmalar yapma zamanıdır. Bu konuda din adamlarımıza baş rol düşmektedir. Bu ziyareti bu kapsamda Kırgızistan ile kardeşliğimizin gelişmesi için başlangıç olarak kabul ediyorum" diye konuştu.

Ziyaret sonrasında Kırgızistan Din İdaresi Başkanı Müftü Muratali Cumanov, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç'e hediye olarak getirdiği Kırgızistan milli kıyafeti olan kalpağı giydirdi. Vali Güvenç, kalpak giyerken, "Tamam şimdi haber olduk" esprisi yaptı. Vali Güvenç de heyete Erzurum'a özgü Oltu taşı tespih hediye etti. Kırgızistan heyeti Valilik'ten sonra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve İlahiyat Fakültesi'ne de ziyaret gerçekleştirdiler.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 18:21:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?