7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Kırmızı ete dikkat!

Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Diyetisyeni Müzeyyen Elmas Kara, "Kalp, hipertansiyon, gut, şeker hastalığı olanlar et ve şeker tüketimine dikkat etsin" dedi. 

Kurban Bayramı süresince kırmızı et, şeker, çikolata, hamur işleri ve şerbetli tatlıların tüketim miktarı ve sıklığında artış olduğunu kaydeden Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, "Bu durum mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyaç vardır. Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığına, fiziksel aktivitesine, sağlık durumuna göre değişmektedir. Buna göre sağlıklı bir bireyin gün içinde yaklaşık olarak 100-150 gram et (Tavuk, hindi, dana, balık) tüketmesi uygundur" dedi. 

Kırmızı ette demirin oldukça fazla miktarda bulunduğunu açıklayan Kara, demirin biyoyararlılığını artırabilmek için etin, C vitamininden zengin besinlerle domates, portakal suyu, taze yeşil biber, maydanoz gibi yiyeceklerle birlikte tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

KIRMIZI ET TÜKETİMİNE DİKKAT
Kurban Bayramı'nda aile ziyaretlerinin sık olması nedeniyle kırmızı et ve tatlı tüketiminde artış olduğunu kaydeden Diyetisyen Kara, şunları söyledi:
"Kalp, hipertansiyon, gut ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler, bayram boyunca yemek tüketimi konusunda daha dikkatli olmalıdırlar. Et tüketiminde dikkatli olması gereken bir diğer hasta grubu da kronik karaciğer hastalarıdır. Karaciğer hastalarının fazla miktarda et tüketmesi, şuur bulanıklığı ile komaya kadar varabilen sorunları beraberinde getirebilir. Et sindirimi zor olan bir besin öğesidir. Bu nedenle aşırı miktarda tüketimi sindirimi zorlaştıracağından, mide problemi olan
kişilerin de et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir."

GÜNE HAFİF KAHVALTIYLA BAŞLAYIN
Bayram süresince güne hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini söyleyen Kara, "Öğün aralarına bir porsiyon meyve yemek, öğlen ve akşam yemeklerinde hafif besinleri tercih etmek önemlidir" şeklinde tavsiyede bulundu.

ET NASIL PİŞİRİLMELİ
Özellikle ülkemizde Kurban Bayramlarında yenilmesi gelenek haline gelen kavurmanın, içine tereyağı, kuyruk veya iç yağı konulmadan pişirilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, şöyle devam etti:
"Ete ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması protein, vitamin ve mineral kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Etlerin buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesi daha uygun olacaktır."

TAZE ET SİNDİRİMİ ZORLAŞTIRIR
''Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir''' diye konuşan Müzeyyen Elmas Kara, "Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir. Gereğinden fazla miktarda et tüketimi birçok rahatsızlıklara neden olabileceği gibi olan rahatsızlıkların da ilerlemesine neden olabilir" ifadelerini kullandı.

KURBAN BAYRAMI'NI HASTANEDE GEÇİRMEMEK İÇİN
Diyetisyen Kara, Kurban Bayramı'nda fazla et ve şeker tüketiminden kaynaklanan bazı hastalıklara maruz kalamamak için dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle açıkladı: 

"Bayram süresince sebze ve meyve tüketimini arttırınız. Ağır şerbetli tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü veya meyveli tatlıları (Kabak, elma, muhallebi, sütlaç vb.) tercih edin. 

Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi miktarlarına dikkat ediniz. Gün içinde 1.5-2 litre su tüketin. Kurbanlık hayvanların sakatatlarını (Karaciğer, yürek, dalak vb.) tüketmeyiniz. Etlerin çok yağlı kısımlarını ve iç yağlarını kullanmayınız.
Etleri kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemlerini kullanarak pişiriniz. Şeker, kalp ve damar, hipertansiyon, gut, karaciğer ve böbrek, mide hastalıkları gibi belli bir diyet programına uyma zorunluluğu olan kişiler diyetlerine devam etmeli, bayram boyunca fiziksel aktivitenin arttırılmasına özen gösterilmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 10:57:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?