8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Kırsalda anneler çocuklarına bakamıyor

KIRSALDA ANNELER ÇOCUKLARINA BAKAMIYOR

Kırsal kesimdeki birçok annenin çocuklarına, batıl inançları nedeniyle yeterince bakamadığı bildirildi. Özellikle yeni doğum yapan annelerin 'günah' diyerek bebeklerine 'üç ezan vakti geçene kadar' süt vermediğini belirten uzmanlar, yine bazı annelerin kulak ağrısı çeken bebeklerin kulaklarına kendi sütünü sağdıklarını söyledi.

Kadınların 'günah' sayarak süt vermek için üç ezan vaktinin geçmesini beklediğini kaydeden uzmanlar, annelerin doğumdan en geç 30 dakika sonra bebeklerini emzirmesi gerektiğini ifade etti. İlk sütün bebek açısından çok önemli olduğuna işaret eden uzmanlar, bebeklerdeki kulak ağrılarını gidermek için bebeklerin kulağına süt sağıldığını anımsattı.

Bunun bir tedavi yöntemi olmadığına dikkati çeken ve sütün kulakta iltihaba yol açabileceğini aktaran uzmanlar, “Kırsal kesimde anneler ishal olan bebeklerine sıvı gıda vermekten kaçınıyorlar. Bunun yanında mikrop kapmasın diye gözlerine sürme çekiyorlar. Sarılık olduğunu düşündükleri çocuklarının başına sarı bez sağlayanlar hatta ‘iyi gelir’ diyerek bez içine altın koyanlar bile var. Hatta anneler 3 ay dolmadan çocuklarını sütten kesip, ‘dadak’ adı verilen şekerli su, çay ve ekmek karışımından oluşan mamayı yediriyor. Özellikle kız çocuklarının bacakları düz olsun diye yaptıkları sıkı kundak ise kalça çıkıklarına neden oluyor. Bunların hepsi yanlış. Bilinçsizlik istenmeyen sonuçları da beraberinde getiriyor. Kadınlar bebeklerinin bakımında ve sağlığı konusunda yörenin ileri yaştaki kişileri tarafından yönlendiriliyor. 21'inci yüzyılda maalesef hala bu tür tedavi yöntemleriyle karşılaşılabiliyor” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2010 Cumartesi 11:08:04
Güncelleme :30 Ekim 2010 Cumartesi 13:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?