4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Kış mevsimi kırıkları artırdı

KIŞ MEVSİMİ KIRIK VE ZEHİRLENME OLAYLARINI ARTIRDI

Erzurum'da, kar yağışı sonrasında son günlerde etkili olan buzlanma nedeniyle hastanelere çok sayıda kırık-çıkık ve karbonmonoksit gazından zehirlenme vakası intikal etti.

Erzurum'da kar nedeniyle özellikle akşam saatlerinde buzlanan yollar, vatandaşlar için kabusa dönüştü. Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesine son 3 günde 20'i acil servise, 15'ide ortopedi servisine olmak üzere toplam 35 kişi müracaat ederken, Palandöken Hastanesi'ne ise buzda kayıp yaralanan 15 kişi başvurdu. Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ortopedi servisinde tedavi gören hastalardan 84 yaşındaki Murat Seçin, Sanayi semtinde yatsı namazını kıldıktan sonra cami çıkışında buzlanan merdivenden düşerek ayağını kırdığını ifade ederek, "Kışın Erzurum'da bu buzlanma yüzünden çok kırık-çıkık vakaları oluyor. Ben de camiden çıktım, sonra da düşüp ayağımı kırdım" dedi.

Buzlanan zeminde kayarak düşen ve ayağı 3 yerden kırılan 15 yaşındaki Ali Sezgin'de, "Yollar hep buz. Ben de buzda kayarken düştüm. Ayağımızı kırdık" diye konuştu.

Hastane yetkilileri, düşme sebebiyle vücudunda kırık olan hastaların yatırıldığını, diğer hastaların bir çoğunda ise çıkık veya ezilme görüldüğünü, bunların da ayakta tedavi edildiğini bildirdi. Türkiye'nin birçok bölgesini etkisi altına alan kar yağışının ardından görülen buzlanma olaylarına karşı vatandaşları uyaran uzmanlar özellikle buzlu yolda yürürken dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Uzmanlar, küçük bir düşme sonucu büyük yaralanmalar meydana gelebileceğini belirterek, "Halkımız, buzlu yolda yürürken ellerini cebine sokmamalı. Adımlarını kısa ve yere yakın atmalı. Yere bakarak yürümeli ve lastik tabanlı ayakkabı giymeli'' dediler.

Buzlu ve karlı yollarda yürüme tekniklerinin öğrenilmesi gerektiğine de değinen uzmanlar, "Bu aylarda dikkatsizlik, Türkiye genelinde ortopedi servislerindeki yoğunluğu artırmaktadır. Ülkemizi etkisi altına alan soğuk hava şartları, donmalar insanımızın canına mal olurken, buzlanma sonrası yürürken uygulanması gereken incelikler bilinmeyince de kırık ve çıkıklar meydana geliyor" diye konuştular.

Kar yağışı sonrası yaşanan buzlanma durumlarında yaşlıların sokağa çıkmamaları gerektiğini belirten uzmanlar, "Yaşlılarda kırık tedavisi ameliyatla oluyor ve tedavisi çok uzun sürüyor. Buzlu yollarda dikkatsizlik hata affetmez. Düşmelerden sonra kişiler mutlaka bir uzmana gösterilmelidir. Zira, kol ve bacaklardaki kırıklar sonrası parmakların oynaması, kırık olmadığı düşüncesiyle kişiyi rahatlatıyor. Tedaviye başvurmuyor. Halbuki, durumu ağırlaşınca düşündüğü gibi olmadığı görülebiliyor" dediler.

Öte yandan kar ve tipi nedeniyle Erzurum'da çok sayıda vatandaş da sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Erzurum kent merkezi ve ilçelerdeki hastanelere son 3 gün içerisinde başvuran 40 kişiye karbonmonoksit gazı zehirlenmesi tanısı konulduğu bildirildi. Yetkililer, kış aylarında özellikle lodoslu havalarda sobaların yanlış yakılması sonucunda birçok zehirlenme ve ölüm vakaları yaşandığı belirterek, "Yapılan tüm uyarılara rağmen, ocaklar söndüren, geride kalanlara acılar boğan, küçücük çocukların hayatını yok eden karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne bir türlü geçilememektedir" şeklinde konuştular.

Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobaların, özellikle lodoslu havalarda 'Baca tepmesi' denilen olaylara neden olduğunu belirten uzmanlar lodoslu havalarda yakılan sobanın ölüme davetiye çıkarmak anlamına geldiğini ifade ederek şu uyarılarda bulundular:

"Üzücü olaylarla karşılaşmamak için lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakmamalıyız. Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz. Sobalı evde otururken; yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde kişiyi mutlaka açık havaya çıkarmalı, oda havalandırılmalı ve vakit kaybetmeden 112 Acil Servis aranmalıdır. Unutmayın, ilk yardım hayat kurtarır.

Zamanında yapılacak doğru, basit ve etkili bir ilk yardım zehirlenen kişinin hayatını kurtarabilir. Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerini önlemek için lodoslu havalarda sobaları yakmayarak hayat kurtarabilirsiniz."

KIŞ MEVSİMİ KIRIK VE ZEHİRLENME OLAYLARINI ARTIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2009 Perşembe 12:31:03
Güncelleme :17 Aralık 2009 Perşembe 12:34:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?