8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Kışın bol meyve ve sebze tüketin

KIŞ MEVSİMİNDE BOLCA MEYVE VE SEBZE TÜKETİN

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıkların arttığını kış aylarında bedenin soğuğa yenik düşmemesi için vücut ısısının ek enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, bol sebze ve meyve tüketiminin bu enerjiyi karşılayacağını söyledi.

Kışın günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, soğuk kış günlerinde çay, kahve yerine bitki çayları veya C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayının tercih edilmesinin yerinde olacağını kaydetti.

Dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında enfeksiyon hastalıklarının geldiğini ifade eden uzmanlar, “Sonbahar ve kış aylarında havalar soğuduğu için hastalıklar fazlalaşır. Bunların başında da grip ve soğuk algınlığı gelir. Vücut direncinin azaldığı, enfeksiyon hastalıklarının yaşandığı bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme daha çok önem kazanır. Enfeksiyon ile bağışıklık sistemi ilişkisi düşünüldüğünde artan metabolik hıza karşılık hücrelerin ihtiyacı olan enerji, yeterli ve dengeli bir beslenme ile sağlanabilir. Özellikle enfeksiyonlara karşı daha hassas olan çocuklar, gebeler, emzikli anneler ve yaşlılar için beslenme daha da önem kazanmaktadır. Bedenimiz hava ısısının azalmasına yenik düşmemek için vücut ısısını ek enerji ile artırmakta ve gerekli olan bu ek enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaktadır. Biz üşüdükçe enerjiye olan ihtiyacımız artar ve daha fazla besin tüketmeye başlarız. Yüksek enerjili besinler genellikle karbonhidrattan (şeker, un vs) ve yağdan zengin gıdalardır. Bu tür gıdaların fazla tüketilmesiyle kilo almamız kaçınılmaz olur. Bu nedenle kaşın kilo almamak için yediklerimize dikkat etmemiz gerekir" diye konuştular.

KIŞ MEVSİMİNDE BOLCA MEYVE VE SEBZE TÜKETİN
İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2010 Çarşamba 14:19:02
Güncelleme :15 Aralık 2010 Çarşamba 14:54:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?