4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Kışın nasıl beslenmeliyiz?

KIŞIN NASIL BESLENMELİYİZ?

Uzmanlar, kış mevsimi öncesi bağışıklık sistemini güçlendirecek, enfeksiyonlara karşı koruyacak bir beslenme konusunda vatandaşları uyarıyor.

Erzurum Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nursel Günay, "Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, bizi enfeksiyonlara karşı koruyacak bir seslenme şekli benimsemeliyiz. Bu da bizim metabolizmamızı güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlayacak antioksidan olan A ve C vitaminlerinden yeteri miktarda almamızla olur" dedi.

A ve C vitaminlerden zengin olan besinlerin genel olarak sebze ve meyveler olduğunu kaydeden Günay, "Bunları açarsak eğer 'turunçgiller, havuç, brokoli, bürüksel lahana, yeşil biber, maydanoz, kabak, karnabahar, roka, tere söylenebilir. Burada meyvelerin kabuklu olarak tüketilmesi önem taşımakla beraber, meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisinin yenmesi daha sağlıklıdır. Eğer meyve suyu içilecekse taze sıkılmış olmasına özen gösterilmelidir. Çay ve kahve tüketmek yerine bitki çayları, özellikle

kuşburnu çayı ya da meyve suyu tüketmek daha sağlıklıdır. Salata tüketmek özellikle yeşil ve sarı yapraklı sebzelerle yapılmış olan C vitamini almamızı artırır" diye konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nursel Günay, salata yaparken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Hazırlanıp hemen tüketilmeli, sebzelerin çok ince doğranmaması, Sebzelerin doğranmadan önce yıkanması, bu konulara uyulmadığı takdirde vitamin kayıpları söz konusu olacaktır. A vitamininin kaynakları; karaciğer, süt ve yumurta, aynı zamanda sarı renkli meyve ve sebzelerde kayısı, portakal ve havuç. Balık bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda kış aylarında metabolizma hızının azalması yanı sıra fiziksel aktivitelerimiz de azalır. Buna paralel olarak da aynı kalan beslenme alışkanlığımızla

birlikte harcanandan daha fazla enerji akımı ile kilo almaya başlarız. Gündüzlerin kısa gecelerin uzun olmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarımız değişir ve gece atıştırmalarımız artar. Böylelikle zaten yavaş olan metabolizma hızımız daha da zayıflar ve kullanılamayan enerji yağ olarak depo edilir."

Soğuk kış aylarında vücudun kendisini soğuklardan korumak için gerekli bir ısıya ulaşmak zorunda olduğunu dile getiren Günay, "Bu ısıya ulaşmak için de ek olarak enerjiye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını da besinlerden alır. Biz üşüdükçe enerjiye olan gereksinimiz artar ve daha fazla besin tüketmeye başlarız. Fazla miktarda besin tüketimi ile kilo almak kaçınılmaz olur. Ayrıca demir minarelerinin önemli fonksiyonlarından biri de bağışıklık sistemimizdeki enzimlerin bir parçası olarak bizi enfeksiyonlardan

korur. Bu yüzden beslenmemize demir ihtiva eden besinleri ilave etmemiz ve maksimum biyoyararlılık sağlayabileceği için de demir ihtiva eden besinlerin C vitamini içeren besinlerle birlikte alınması önerilmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2009 Salı 16:33:03
Güncelleme :24 Kasım 2009 Salı 16:41:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?