4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Kitapçılar korsana tedbir istedi

Erzurum’daki kitapçılar, korsan yayınlara karşı tedbir alınmasını istedi.


Erzurum’da hizmet veren kitapçılar, korsan ürünlerden dolayı mağdur olduklarını bu sorunlarının giderilmesini istediler. Kitabevi temsilcileri ‘Korsan kitap satan ya da bir şeyin mevcudu varken onu çoğaltanlar hem emek hırsızlığı yapmakta hem de kazancımıza engel olmaktalar. Getirdiğimiz orijinal kitapların korsanları çok daha ucuz bir fiyattan satılınca iş yapamaz duruma düşmekteyiz. Aynı zamanda okuyucunun gözünde de sanki kitaptan çok para kazanan, kitabı pahalı satan bir duruma düşüyoruz. Son yıllarda açılan alışveriş merkezlerinde öğrencilere yönelik bütün ürünlerin satılması ve ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması beraberinde birçok meslektaşımızın zorluklar yaşamasına neden oldu. Bunun için kitap fuarı ve kültürel etkinliklerle kitabın gündeme gelmesini öneriyoruz. Bu konuda Erzurum Valiliğinin birçok şey yapacağını düşünüyoruz. Bu amaçla Vali beyi ziyaret ettik. Sorunlarımızla ilgilenme sözü verdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Yayıncıların da okuyucunun alım gücünü dikkate alarak fiyat belirlemelerini öneriyoruz.’ Sorunlarıyla ilgili olarak Erzurum Valisi Sami Bulut’a brifing veren kitapçılar, sorunlarının çözümü için destek istediler.
Korsana karşı alınacak tedbirler konusunda da taleplerini sıralayan kitabevi temsilcileri, korsan ürün alımının bir hak ihlali olduğu konusunda afiş ve duyurular hazırlanmasını istediler. Korsanla mücadele için halkın bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden kitabevi temsilcileri, taleplerini şöyle sıraladılar:
“Korsan ürün satan ve benzeri faaliyetlerde bulunan yerlerin denetlenmesi, tüm kitap, kırtasiye, ikinci el kitap satan ve üniversite kampüsünde fotokopi çeken yerlerde mevcudu olan ürünlerin kopyalarının yapılmaması için birer taahhütname imzalatılması, kitap fuarlarının düzenlenmesine ev sahipliğinin yapılması, ünlü yazar ve akademisyenlerin Erzurum’a davet edilmesi, Erzurum’u Türkiye’nin gündemine taşıyacak kültür sanat etkinliklerinin yapılması için koordinasyon çalışmalarına ev sahipliğinin yapılması, Türkiye Okuyor Kampanyası için düşünülen çalışmalara devam edilmesi, mülkü amirlerin ve yöneticilerin kültürel etkinliklere ve kitap okuma kültürünü yayınlaştıracak çalışmalara katılmaları, kitapçı ve kütüphaneleri ziyaret etmelerini birer alışkanlık haline getirilmeleri, resmi kurumların bünyelerinde kütüphane ve okuma salonları oluşturulmasına çalışılması, kültür sanat etkinliklerinin rahatça ve en ekonomik şekilde yapılabilecek şehir merkezinde ve ilçelerde kültür merkezlerinin kurulması gerekiyor.”


Korsan yayınla mücadele için daha önce de Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret ettiklerini belirten kitabevi temsilcileri, görüşmelere rağmen korsan kitap satışları devam ettiğini iddia ettiler. Kitabevi temsilcileri, “Bazı kişilerin elden bile bu işi yaptıklarına dair duyumlar almaktayız. Korsandan ikinci el kitap satan esnafının da şikayetçi olduğunu biliyoruz. Bu işi yapan bir kaç kişinin bütün Erzurum’a zarar vermesini istemiyoruz. Bunu engellemek için Erzurum’daki kitapçılar olarak korsana karşı ortak bir metne imza attık. Aramızda bu işi yapanları uyarıyoruz. Önümüzdeki sezonda bu konuda daha hassas olmaya çalışacağız. Biz hem yayıncıların hem kitapçıların hem de okuyucuların haklarının korunmasını talep ediyoruz.”dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 14:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?