6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kızılay kan ağlıyor

Erzurum'da vatandaşların kan bağışı konusunda gerekli duyarlılığı göstermemesi, sebebiyle Erzurum'da kan verme oranının nüfusa göre, yüzde 1.16 oranında olduğu belirtildi. 

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki gönüllü kan bağışçılığı konusundaki görüşlerini dile getiren Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdiresi Dr. Hafize Temurok, Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi müdürlüğüne bağlı il ve ilçelerde kan alma hedeflerinin istedikleri seviyeye ulaşmadığını ve Erzurum'daki durumun daha iç karartıcı olduğunu belirtti. Temurok, "Bizim amacımız; hastanelerde kan ihtiyacı olan vatandaşlarımıza anında kan verebilmek. Kan alma konusundaki en büyük destekçimiz askeri birlikler. Onun dışında Erzurum ve ilçelerinde gönüllü kan bağışçıların sayısının çok çok düşük olması bizi düşündürüyor. Erzurum ve ilçelerinde nüfusa göre kan verme oranı yüzde 1.16 seviyesinde. Bu da çok düşük bir oran. Bu oranı artırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kan alma standlarımızı vatandaşlarımızın ayağına kadar götürüyoruz. Böyle olduğu halde yine kan verme oranı çok düşük. Kanın yapılamayan tek ilaç olduğunu düşündüğümüzde ve bu ilaca ihtiyacı olan hastalarımızı düşündüğümüzde bu durum bizleri fevkalede üzüyor." dedi. 

Kanın alınma saati çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Hafize Temurok, "Bu anlamda kaliteli kan elimizde bulundurmak ve sağlamak mecburiyetindeyiz. Erzurum'da, Avrupa standartlarına uygun bir kan merkezi yapılıyor 2009 yılında faaliyete geçirilmesine çalışılıyor. Elimizdeki makinelerimiz ve kitlerimiz son sistem. Bu yönde herhangi bir sıkıntımız yok. Muş, Erzincan ve Van illeri de bize bağlı. Bu illerle sürekli kan alma verme durumumuz söz konusu. Sosyal güvencesi olan herkesin tedavi gördüğü sağlık kuruluşu aracılıyla kızılaydan kan alabilir." diye konuştu. 

Öte yandan, Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi tarafından Lalapaşa Camii avlusunda Kızılay tarafından kurulan kan alma çadırlarını boş olması, Dr. Hafize Temurok'un serzenişlerinin doğru olduğunu gösteren bir fotoğraf karesi olarak objektiflere yansıdı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 10:23:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?