6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kızlar evlenmek değil okumak istiyor

Erzurum’un Hınıs ilçesine bağlı 89 köydeki kız çocukları yurt sorunuyla karşı karşıya... Yetkililer, “Bu yıl ilçemizde 50 kız öğrenci evlendirildi. Liselere gelemedikleri, kalacak yer sorunu yaşandığı için” diyor .

Hınıslı Özlem, Ayşe, Bahar ve Fatma... Lise eğitimine devam etme şansından mahrum bırakılan, ailelerinin hemen evlendirdiği 50 kız çocuğundan sadece birkaçı...

Hınıslı lise çağındaki kızlar bu arkadaşları gibi evlendirilmek değil okula gitmek istiyor ancak ilçede büyük bir yurt sıkıntısı yaşanıyor.

Erzurum’un Hınıs ilçesine bağlı 89 köydeki kız çocuklarının da okula gidebilmesi için önemli bir engel bulunuyor. Uzak köylerdeki kızların büyük çoğunluğu ilçe merkezindeki liselere gitmek zorunda. Ancak onlar için yeterli yurt bulunmuyor. Hınıs Yatılı İlköğretim Bölge Okulu yetkilileri, Hınıs’ta 500 kız öğrencinin eğitim hakkından mahrum bırakıldığını belirterek, “Bu yıl ilçemizde 16 - 20 yaş arasındaki 50 kız öğrenci evlendirildi. Çünkü köylerinden ilçe merkezindeki liselere gelemedikleri, kalacak yer sorunu yaşandığı için. Yine ilçedeki Anadolu Lisesi’ni kazanan ama yurt olmadığından okulu bırakıp evine dönen, evlendirilen kızlar da var” dedi.

Koridora ranza
Hınıs ilçe merkezinde 5 lise olduğunu söyleyen yetkililer, “İlçede bir tane YİBO var, burası kız ve erkek öğrenciler dahil 580 kişilik, ancak içinde bulunduğumuz şartları zorlayarak bu YİBO’da bin öğrenciyi barındırıyoruz” diye konuştu. YİBO’nun eğitime kazandırdığı öğrencilerin başarılı olduğunu belirten yetkililer şöyle devam etti: “Geçen yıl bakanlığın onayıyla İlköğretim YİBO’muzda lise talebesi 40 kız öğrencimiz, koridorlara koyduğumuz ranzalarla barınmıştı. Ancak bu yıl bu doğru bulunmayarak izin verilmedi. Şartlarımızı zorlayarak bu sene 20 lise öğrencisi çocuk için daire tuttuk, ancak ihtiyaç daha fazla. En az 100 kapasitesi olan bir kız öğrenci yurduna ihtiyaç var.”

Hınıs’taki ilköğretim okullarında okuyan kız öğrenci sayısı 2 266, erkek öğrenci ise 2451. Bu tablo ortaöğretimde değişiyor ve ilkokuldan sonra ortaöğretime devam eden kız çocukların sayısı 251’e düşüyor. Ortaokula devam eden erkek öğrenci sayısı da 466.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 10:33:25
Güncelleme :3 Eylül 2008 Çarşamba 10:40:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?