7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

KKKA uyarısı!

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ UYARISI

Sıcakların artmasıyla kene vakalarının daha çok görüldüğü Temmuz-Ağustos aylarında uzmanlar risk grubu altındaki vatandaşları uyarıyorlar.

Kene vakalarının genellikle yeşillik alanlarda bulunduğu için bağ ve bahçeyle uğraşan kişilerin kene tarafından ısırılması daha çok görüldüğünü kaydeden uzmanlar, kenelerin piknik alanlarında fazlasıyla bulunduğunu ve tüm insanları korkuttuğunu dile getiriyorlar.

KKKA HASTALIĞINA YAKALANMAMAK İÇİN

Uzmanlar KKKA’ya karşı vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyorlar;

“Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda girebeleceği açıklıkların kapatılması önemlidir.(pantolan paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesİ vb.). Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellent olarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir. Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit)sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir. Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kananin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarımalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır. Keneyi vücuttan uzaklaştırma konusunda bilgi sahibi olmayanlar, vücuda yapışmış kenenin uzaklaştırılması için sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Vücuttan kene uzaklaştırmak usulünce yapıldığı takdirde kolayca ve risksiz yapılabilecek bir işlemdir. Kene çıkarıldıktan sonra kenenin yapıştığı yere tentürdiyot gibi antiseptik maddeler sürülmelidir. Vücuduna kene yapışan kişiler, 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsuzlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya veya gezyağı dökmek gibi yanlış yöntemlere başurulmamalıdır.”

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 13:09:05
Güncelleme :15 Temmuz 2010 Perşembe 13:12:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?