9
Mayıs
2024
Perşembe
ERZURUM

Konaklı'da kış, Ilıca'da da termal turizmi

AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Doğu Anadolu Gelişimi Projesi kapsamında kış turizm merkezi yapılması hedeflenen Palandöken Konaklı bölgesiyle Termal Turizm Merkezi ilan edilen Ilıca İlçesi'ne bin yatak kapasiteli otel yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yatırımcılara davette bulunduğunu açıkladı.
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Ilıcalı, Erzurum'un kalkınmasına ve gelişmesine yönelik başlattıkları çalışmalardan olumlu sonuç almaya devam ettiklerini belirtti. Erzurum başta olmak üzere çevre illerin de kalkınmasını hedefleyen 'Doğu Anadolu Gelişimi Projesi' kapsamında Konaklı'da kış, Ilıca'da da termal turizme yönelik çalışma yürüttüklerini hatırlatan Prof. Dr. Ilıcalı, bu kapsamda Erzurum'un kalkınmasına büyük katkı sağlayacak yeni tesislerin bölgeye yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yatırımcılara 49 yıllığına arazi tahsis edeceğini bildirdi.
Prof. Dr. Ilıcalı, yatırım yapmak isteyenlerin kamuya ait arazilerden Ilıca'nın Kalemkarlar mevkiindeki arazinin termal konaklama, Konaklı Köyü'ndeki arazinin de kış turizmine yönelik otel tesis edilebilecek şekilde belirlenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ilanla duyurulduğunu ifade etti. Her iki kamu arazisinin tahsisine yönelik ilanın Resmi Gazete ile tirajı yüksek ulusal gazetelerde yayınlandığını hatırlatan Ilıcalı, bu arazilere yaklaşık bin yatak kapasiteli oteller yapılabileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Ilıcalı, belirtilen kamu arazilerinin 4957 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve bu kanunun 8. maddesine dayanılarak çıkartılan "Kamu Arazisinin Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak turizm amaçlı yatırım yapmak üzere yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edileceğini ifade ederek, bölgeye kış ve termal turizmine yönelik yatırım yapmak isteyen girişimcileri davet ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Ilıcalı, arazilerin yatırımcılara tahsisinin Doğu Anadolu Gelişimi Projesi kapsamında yapıldığına dikkat çekerek, söz konusu projenin tam anlamıyla hayata geçmesinin bölgenin 'kurtuluş reçetesi' olacağını bildirdi. Yaklaşık 2.5 yıl önce girişimleri sonucu hazırladığı projenin halen Devlet Planlama Teşkilatı koordinatörlüğünde Atatürk Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yürütüldüğünü ifade eden Prof. Ilıcalı, "Erzurum kış turizmi açısından önemli potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli değerlendirmek için Konaklı bölgesine de yeni bir Kış Turizm Merkezi yapmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında birçok kış turizm merkezinde incelemelerde bulunduk. Konaklı, pistlerinin uzunluğu, karın kalitesi ve kayak sezonunun uzunluğu açısından Fransa'nın Alpleri'ne alternatif olacak. Fransa'daki Alplerde yılda yaklaşık 10 milyon kişiyi ağırlanmakta ve 10 milyar dolara yakın da gelir elde etmektedir. Türkiye'den de okulların yarıyıl tatilinde yaklaşık 20 bin kişi Fransa Alpleri'ne gitmekte ve en az 20 milyon dolar bırakmaktadır. Konaklı'yı en son dağ gelişim projelerindeki jenerasyona göre hazırlayacağız. Ve Fransa'nın Alpleri'ne alternatif olacağız. Çünkü bu potansiyel bizde bulunmaktadır. Bölgemizin kaderi ancak bu şekilde değiştirilebilir. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı, böyle bir potansiyele sahip bölgede yatırımcılara arazi tahsis etmesi çok önemli bir girişimdir. Çünkü buraya yatırım yapacak girişimcilerimiz asla pişman olmayacaklar. Zaten Palandöken'deki mevcut kayak merkezi yatırımcılarımız için önemli bir örnek. Orayı inceleyip Konaklı'ya da ona göre yatırım yapabilirler" dedi.
Doğu Anadolu Gelişim Projesi'nin bir ayağının da termal turizm olduğunu belirten AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, şöyle devam etti:
"Palandöken ve Konaklı'daki kış turizminin yanı sıra Ilıca'daki termal kaynakları da turizme kazandırıyoruz. Bu sayede Palandöken-Konaklı ve Ilıca üçgeni oluşturuyoruz. Palandöken'de zaten mevcut kış turizm merkezi var. Konaklı'yı ise dünyanın önemli kayak merkezlerine alternatif, Ilıca'yı ise uluslararası rehabilitasyon merkezi haline getireceğiz. Bu sayede Konaklı ve Palandöken'de kayak yapan turistler, Ilıca'da da termal keyfi yapabilecekler. Yatırımlarımızın tamamlanmasıyla birlikte bölgemiz turizmden yılda yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde edecektir. Bu gelirle de Türkiye'nin ve dünyanın sayılı turizm şehirleri arasına gireceğiz."
Konaklı ve Ilıca'ya yatırımcıları davet çağrısını tekrarlayan Prof. Dr. Ilıcalı, "Önceki yıllardaki yatırımlar hep bürokratik engellere takılırdı. Ancak hükümetimizin bölgemize vermiş olduğu destek sayesinde şimdi bu engelleri aşmış durumdayız. Yıllarca fakirlik ve yokluk altında yaşayan bölge halkı, bu yatırımlarla çok büyük gelir elde edecek. Ve bu sayede Erzurum'un kaderi değişecek" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 10 Mart 2006 Cuma 19:11:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?