6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Köylü kızlara örnek oldular

Derya Yılmaz ile Şeyda Çizmeli, Erzurum’un Kırkgöze ve Aktoprak köylerinden üniversiteyi kazanan ilk kızlar oldular. Aydın Doğan Vakfı tarafından yaptırılan Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu’nun modern koşullarının başarılarında büyük etkisi olduğunu belirten Yılmaz ile Çizmeli, "Bize düşen sadece ders çalışmaktı. Çalıştık ve başarılı olduk" dediler.

ERZURUM merkeze bağlı Kırkgöze ve Aktoprak köylerinde oturan ikisi de 18 yaşındaki Derya Yılmaz ile Şeyda Çizmeli, köylerinin üniversiteyi kazanan ilk kız öğrencileri oldular. Erzurum Nenehatun Kız Lisesi’ni bitiren iki öğrenciden Derya Yılmaz, Öğrenci Seçme Sınavı’nda 327 puan aldı ve Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nü kazanarak, Kırkgöze Köyü’nün gururu oldu. Merkeze bağlı Aktoprak Köyü’nde oturan Şeyda ise ÖSS’de 339 puanla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandı.

Leyla-Halil Yılmaz çiftinin üçü kız, dört çocuğunun en küçüğü olan Derya, dört yıl önce kayıt yaptırmak için ailesi ile birlikte geldiği Erzurum’da ilk iki yıl okulun üst katındaki pansiyonunda kaldığını söyledi. Derya, daha sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

Her türlü imkan mevcut

"Tarihi okulun üst katında kaldığımız pansiyonun hali içler acısıydı. Pansiyonda fareler cirit atıyordu. Bu başarılı olmamızı da engelliyordu. Ama Aydın Doğan’ın okulumuzun bahçesine yaptırdığı çağdaş yurt, imdadımıza yetişti. Son iki yılda tüm öğrencilerin başarı oranı yükseldi. Köyümüzün üniversiteye giden ilk kızı olarak örnek gösterilmek çok gurur verici."

Ayşe-Nurettin Cizmali çiftinin iki çocuğundan birisi olan Şeyda da Aydın Doğan Vakfı tarafından okulun bahçesine yaptırılan yurdun başarılarında çok büyük katkısı olduğunu söyledi. Şeyda Çizmeli, "Bu yurdu görüp de kızını okula göndermeyen ana-baba görmedim. Her türlü imkán vardı. Bize kalan ise sadece ders çalışmaktı. Hepimiz bunun bilincinde olduğumuz için çalıştık ve başarıyı yakaladık."

Erzurum Nenehatun Kız Lisesi Müdürü Cevat Topu ise, "2006’nın aralık ayında hizmete giren yurtta 220 öğrencinin tüm ihtiyacı karşılanıyor. Kız çocuklarını liseye göndermekte tereddüt eden veliler, ADV Yurdu’nu görünce hemen kayıt yaptırıyorlar. Yurt sayesinde öğrencilerin başarı oranı da arttı" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 13:07:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?