4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Köylülerin santral tepkisi

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Aksu köyünde vatandaşlar, Aksu Deresi üzerinde yapılacak olan hidroelektrik santralinin (HES) ciddi çevre zararları oluşturduğu, içme ve sulama sularının da ellerinden alındığı gerekçesiyle eylem yaptılar.


Aksu Köyü sakinleri, Aksu Vadisi ve Köyleri Doğal Yaşatma Derneği öncülüğünde santralin yapılacağı bölgede protesto eylemi yaptı. Köylülerin Aksu Deresi üzerinde yapılan eylemine yaklaşık 100 kişi katıldı.


Köylüler, içme suyu ve sulama alanında kullandıkları su kaynaklarının ellerinden alındığını öne sürerek tepkilerini dile getirdiler. Yapılan eylemde köylüler, "Geleceğimizi karartmayın", "Su bizim canımız" şeklinde slogan atıp ellerindeki pankart ve afişlerle yürüdüler.


Köy halkından 70 yaşındaki Fazilet Duman, "Biz ışıksız da yaşarız, çıra ve gaz lambası ile tekrar yaşamaya hazırız. Yeter ki bizim can damarımız olan suyumuzu kesmesinler. Buradan, bu suyun azalması bizim bir böbreğimizin alınması demektir. Su bizim her şeyimiz. Buraya dokunmasınlar, su olmasa burada hayat olmaz. Buraya bastonla geldim, gerekirse her zaman geleceğim. Ömrümün sonuna kadar, kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim. Buradan bizi öldürerek çıkarırlar. Burayı terk etmeyeceğiz.

Bize elektrik, yol lazım değil. Yol olmasa at ve eşekleri kullanırız, yolu aşarız. Evimizi ise çıra ve gaz lambaları ile aydınlatırız. Buradan direkleri söksünler. Bize yapılan zulüm bununla kalmıyor. Ölüye bile saygıları yok bunların. Mezardaki kemikleri bile yerle bir ettiler" dedi.


Aksu Vadisi ve Köyleri Doğal Yaşatma Derneği Başkanı Yakup Kaptan ise, "Aksu vadisine sırtlarda taşıma toprak ve taşlar ile ufak ufak yerleşilerek evler yapılmış, tarım alanları oluşturulmuştur. Köylülerimiz, bununla geçimini sağlamıştır. Devlet, Köy-Des projesi ile göçü önlemeye çalışıyor ama burada ise durum tam tersi. Köylüyü ve tarım ürününü nasıl yok ederim projesi uygulanıyor. Benim yaşam alanımı yok eden yetkili bize proje sunmasın" diye konuştu.


Öte yandan, eylem sonrası Tema Vakfı, şirket yetkilileri ve vatandaşlar, köy meydanında biraraya gelerek görüş alışverişinde bulundu. TEMA Vakfı temsilcileri, söz konusu vadide ve diğer ilçelerde HES projeleriyle yakından ilgileneceklerini ve doğa tahribatında bulunanların karşısında olacaklarını ifade ettiler.
 

İha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2009 Pazartesi 09:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?