7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Köyün lise mezunu ilk kızı

Erzurum’un Dağyolu Köyü’nde, Celil-Nerimangül Akan çiftinin 6’sı kız 7 çocuğundan biri olan Sevgi Akan (18), köyün ilk lise mezunu kızı olmaya hazırlanıyor.

Çiftçi babası Celil Akan’ın 5. sınıftan sonra köydeki akrabalarının "Kız çocuğu okumaz" şeklindeki baskılarıyla bir yıl kendisini okula göndermediğini anlatan Sevgi, "Okumayı çok istiyordum ve bunu her fırsatta babama söylüyordum. Babam sonunda daha fazla üzülmemi istemediği için beni Narman YİBO’ya gönderdi ve ilköğretim okulunu bitirmemi sağladı" dedi.

Aydın Doğan yurdu umut oldu

İlköğretim okulu sonrası Erzurum Nenehatun Kız Lisesi’ne kayıt yaptıran Sevgi Akan, iki yıl önce okulun bahçesinde yaptırılan Nenehatun Lisesi Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu’na yerleşti. Akan yaşadıklarını şöyle anlattı: "Aydın Doğan, köylerden okumak için gelen kızların umudu oldu. Yaptırdığı çağdaş yurt sayesinde, barınan 200 kızdan yüzde 90’ı başarılı oldu." Üniversite sınavına da gireceğini söyleyen Sevgi Akan, öğretmen olup, özellikle kız çocuklarının okumaları için çaba göstereceğini vurguladı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 13:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAT DEMİR IP: 88.227.246.xxx Tarih : 10.06.2008 11:52:24

ne mutlu sana karşına okuman için fırsat çıkmış yao fırsatı bulamayanlar...