4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Küçük çoban yeniden hayata döndü

KÜÇÜK ÇOBAN ORGAN NAKLİYLE YENİDEN HAYATA DÖNDÜ

Erzurum'da yapılan karaciğer nakliyle çobanlık yapan 13 yaşındaki Erkan Kalmaz, yeniden hayata döndü.

Iğdır'da devlet seferberliğiyle hastaneye götürülen 13 yaşındaki Erkan, organ naklinin ardından sağlığına kavuştu. Erzurum'da filmlere konu olacak bir operasyonla hayat bulan çocuk, ameliyatını yapan profesörün elini öptü. Halfeli beldesinde oturan çiftçi Halis (60) ile ev hanımı Fatma Kalmaz'ın (58) 10 çocuğundan biri olan Erkan Kalmaz, doğuştan Wilson hastalığına (karaciğerde bakır birikimi) yakalanmıştı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir süre tedavi gören Erkan, 1 yıl önce, organ nakli olabilmek için Organ Nakil Merkezi'ne kayıt yaptırdı. Evine dönen Erkan, mutlu haberi beklemeye başladı. Erkan'a geçen 9 Mayıs'ta Sivas'ta trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki bir çocuğun karaciğeri uygun görüldü. İlköğretim okulu öğrencisi Erkan, bir yandan eğitimini devam ettirirken diğer yandan da çobanlık yapıyordu.

Erkan'a uygun donör bulunduğu haberini alan Erzurum Organ Nakil Merkezi Müdürü Profesör Doktor Yalçın Polat, telefonla Kalmaz ailesine ulaşmaya çalıştı. Ancak ailenin telefonları cevap vermedi. Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı'nın da araya girmesiyle jandarma, Erkan'ı yaylada bulup, Erzurum'a götürdü. Bu arada Organ Nakil Merkezi ekibi ise, karaciğeri almak için Erzurum'a 6 saat uzaklıkta bulunan Sivas'a gitti.

Ancak organın zamanında yetişmeyeceği ihtimali üzerine 6 bin euro tutan masraflarını Iğdır Valiliği üstlenerek özel uçak kaldırıldı. Sivas'tan havalanan uçak, karaciğeri Erzurum'a yetiştirdi. Erkan'a 6 saat süren bir operasyonla karaciğer nakledildi. Sağlığına kavuşan ancak konuşmakta güçlük çeken Erkan, sadece "Çok mutluyum" diyebildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 20:55:03
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 09:14:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?