8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Küçük matematik dahisi

Erzurum'da, ilköğretim 7. sınıf öğrencisi Mesut Şahin'in "Sayı Karelerinin Sırrı" adlı projesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın TÜBİTAK ile ortak yürüttüğü "Benim Eserim" adlı proje yarışmasına kabul edildi. 

Kültür Kurumu İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Mesut Şahin, "Sayı Karelerinin Sırrı" adlı projesinde 2 ardışık sayının karesini kullanarak bu iki sayıdan sonra gelen 3. sayının karesinin bulunmasında yeni bir yöntem geliştirdi. Proje Danışmanı ve Matematik Öğretmeni İbrahim Baltacı, öğrencisinin geliştirdiği yöntemin matematik literatüründe bulunmadığını ifade ederek,"Öğrencimiz başarılı bir çalışmaya imza attı. Onunla gurur duyuyoruz" dedi. 

Yarışmaya kabul edilen projenin önce bölge yarışmasına katılacağını anlatan Baltacı, projenin bölge yarışmasında başarılı olması halinde ülke genelinde düzenlenecek yarışmaya katılmaya hak kazanacağını söyledi. 

Babası sınıf öğretmeni, annesi ev hanımı olan Mesut Şahin, rakamları çok sevdiğini belirterek, "Rakamlarla uğraşarak karelerinin bulunmasında yeni bir yöntem geliştirdim. Bununla ilgili proje hazırladım ve yarışmaya girdim" diye konuştu.
Doktor olmayı hedefleyen Şahin, yaptığı çalışmayı şöyle anlattı: 

"Ardışık 2 sayının karelerini birbirinden çıkardıktan sonra 2 ekliyoruz. Bu sayıyı iki ardışık sayıdan büyüğünün karesini topluyor, üçüncü ardışık sayının karesini bulabiliyoruz. 3 ve 4 haneli rakamlarda da aynı işlemi yaptım ve başarılı oldum. Tüm pozitif sayılarda bu yöntem kullanılabilir."
iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2006 Cuma 15:00:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?