6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Küçükler, meydan okudu

Lalapaşa Camii’nin çevresinden kestirdiği ağaçların yerine metallerini diktirip ışıklandıran Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Şimdi açıkça meydan okuyorum. Suçsa bu suçu işliyorum. Yakutiye Medresesi ile Lalapaşa arasındaki tüm ağaçları keseceğim. Haydi şimdiden herkes önlem alsın" dedi.

ERZURUM’da tarihi Lalapaşa Camii’nin çevresindeki 11 ağacı kestirerek yerine ışıklandırılmış metal ağaç diktiren Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Küçükler, kesim alanını genişletti. Başkan Küçükler, tarihi eserlere zarar verdiği gerekçesiyle Yakutiye Medresesi ile Lalapaşa arasındaki 100’den fazla ağacı da keseceklerini açıkladı.

Şehrin göbeğindeki Cumhuriyet Caddesi’nin tam orta yerinde ve dört yol kavşağında bulunan 446 yıllık Lalapaşa Camii’nin doğu ve güneyinde bulunan 11 çam ile huş ağacı bir gecede kesilmiş, yerlerine ışıklandırılmış metal ağaçlar dikilmişti. Lalapaşa Camii bahçesindeki ağaçların kesilmesi, büyük tepki çekerken, geçen salı günü basın toplantısı düzenleyen Küçükler, kesilen ağaçları ’iki çürümüş ağaç’ olarak nitelemişti.

Küçükler, ağaç haberini yapan gazetecileri ’vicdanlı’ olmaya davet ederek, "Şimdi açıkça meydan okuyorum. Suçsa bu suçu işliyorum. Yakutiye Medresesi ile Lalapaşa arasındaki tüm ağaçları keseceğim. Haydi şimdiden herkes önlem alsın" diye konuştu. Böylece Lalapaşa Camii ile 50 metre batısındaki 698 yıllık Selçuklu eseri Yakutiye Medresesi’nin çevresindeki yüzlerce çam, huş, kestane ve söğüt ağacı, kesilecekleri günü beklemeye başladı. Lalapaşa Camii ile Yakutiye Medresesi’nin içinde bulunduğu 18 bin 236 metrekarelik alandaki ağaçların kesilmek istenmesi, özellikle çevreci örgütleri harekete geçirdi. Çevreci sivil toplum örgütleri, eylem yapacaklarını açıkladı.

İşin uzmanı karar versin

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz şunları söyledi: "Erzurum’da bir ağacın gelişmesi için 40 yıl gerekiyor. Ağaçların tarihi çevreyi gizleme sorunu var. Ama bu durum, ağaçların kesilmesine neden değil. Ağaçlar kesilmek yerine bir uzman eşliğinde aletlerle kökünden çıkarılıp başka yerlere nakledilmeli. Ağaçlar kesilecekse, bu durumlarıyla kalması daha faydalıdır." TEMA Vakfı Ağaçlandırma Bölüm Başkanı Orman Mühendisi Hayrullah Uğur ise "Ağaçlar zarar veriyorsa, ne yapılacağına Orman Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir heyet karar versin" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 10:31:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?