6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kullanılmayan AB fonları uyarısı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, vaktinde kullanılmayan Avrupa Birliği (AB) fonlarına dikkat çekti. Türkiye'de AB tarafından özellikle tarım sektörüne ayrılan fonlardan yararlanılmadığını vurgulayan Ertugay, hibe kredilerin vaktinde kullanılmaması halinde AB'den gelecek desteğin yüzde 50'lere varan oranda azalacağını bildirdi. 

AB'nin Türkiye'ye kullandırtacağı fonlarla ilgili bir açıklama yapan MHP Milletvekili Zeki Ertugay, 2007-2013 yıllarını kapsayan dönem için ayrılan kaynak miktarının 290 milyon euro olduğunu belirtti. AB fonlarından; 2007 yılı için 20.7 milyon euro, 2008 yılı için 53 milyon euro, 2009 yılı için 85.5 milyon euro, 2010 yılı için ise 131.3 milyon euronun Türkiye'ye ayrıldığını vurgulayan Ertugay, fonlardan yararlanabilecek projeleri ise şu şekilde sıraladı: 

''Süt üreten tarım işletmeleri, et üreten tarım işletmeleri, süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan tesisler, et ve et ürünleri işleyen ve pazarlayan tesisler, meyve ve sebze ürünlerini işleyen ve pazarlayan tesisler, su ürünleri işleyen ve pazarlayan tesisler, üretici grupları, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve akua kültürünün geliştirilmesi projeleri.'' 

Uygulamaya göre belirlenen projelerden birinde yatırım yapmak isteyenlerin bütün harcamaları yapıp işletmeyi kurduktan sonra Kırsal Kalkınma Kurumu'ndan yaptığı harcamanın yarısını hibe olarak alabileceğini vurgulayan Ertugay, açıklamasında şunları dile getirdi: 

"Bu hibe bedelinin yüzde 75'i AB fonlarından yüzde 25'i ulusal kaynaklarımızdan sağlanacaktır. Tespitlerimize göre; 2007 yılına ait 20.7 milyon euro, henüz kullanılamamıştır. 2008 yılına ait 53 milyon euroya da henüz hiç dokunulmamıştır. Avrupa Birliği'nden her yıla ait ödeneği kullanabilmek için üç yıllık ilave süre alınmış olmasına rağmen Bakanlığın (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı), uygulamaları ve kurumun yapılandırılma hızının yavaş olmasından dolayı ülkemizin 2007 ödeneğini, 2010 yılına kadar kullanamama tehlikesi mevcut bulunmaktadır. Böyle bir olumsuzluğun yaşanması durumunda, ortaya çıkacak diğer bir önemli sorun ise, sonraki yıllara ait ödeneklerin de 2008-2013 arası dönemlerde yüzde 50'ye varan oranlarda AB tarafından azaltılacak olmasıdır. Önümüzde kötü bir örnek vardı. Avrupa Birliği akreditasyon sürecini tamamlayamayan, yapılanmasını geciktiren Hırvatistan'a hiçbir ayrıcalık göstermemiş, yardım alacak ülkeler listesinden çıkarmıştır." 

AB fonlarından yararlanmak isteyen yatırımcının önünün açılması gerektiğini belirten MHP Milletvekili Zeki Ertugay, "Tarım Bakanlığın bir an önce eksiklikleri gidererek Kırsal Kalkınma Kurumu ve ödeme ajanslarını aktif hale getirmesinin önemini bir kez daha dikkatlerinize sunmak istiyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 14:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?