7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Kurban hırsızlarına dikkat!

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte olası kurban hırsızlıklarına karşı besici ve köylüler, ahırlarına alarm sistemi kurmaları ve devriye nöbetleri tutmaları için uyarıldı.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte hırsızların gözdesi kurbanlık hayvanlar olurken, hırsızlık olaylarına karşı hayvan yetiştiricileri, alıcılar, köylüler ve besiciler uyarıldı. Kurban Bayramı öncesinde hayvan hırsızlıklarında artış yaşanmasının kendilerini tedirgin ettiğini belirten Erzurum Ziraat Odası (EZO) Başkanı Mücahit Harmandar, hırsızlara karşı alınacak tedbirleri açıkladı. 

Kış gelmesi nedeniyle arazide bulunan büyük ve küçükbaş hayvanların ahırlara alınmasıyla birlikte çobanların işine son verildiğine dikkat çeken Harmandar, “Büyük ve küçükbaş hayvanlar artık ahırda. Dışarıda yaşamaya ve çoban peşinden gitmeye alışık olduğu için büyük ve küçükbaş hayvanlar ahır kapısı hırsız ya da hırsızlarca açıldığında sessizce dışarı çıkmakta. Bu da bu dönemde hırsızların işini rahatlatırken, hayvan yetiştiricilerinin, çiftçilerin ve besicilerin canını yakmakta." diye konuştu. 

Hırsız ve hırsızlıklara karşı jandarma ve emniyetten yardım talebinde bulunduklarına değinen Harmandar, yetiştiricilerin, besicilerin ve çiftçilerin ahır ve ağıl girişlerine sesli alarm sistemi kurmaları ya da sahibinden başka kimseleri ahır ve ağıla yanaştırmayan köpek beslemelerini istedi. Harmandar, köy ihtiyar heyetlerinin de para ile bekçi tutmaları gerektiğini, bunu yapamayacak kadar fakir olan ya da yasa gereği polis bölgesinde olan köy- mahalle sakinlerinin ise hava kararmasıyla birlikte gün ağarıncaya nöbetleşe silahlı devriye gezmelerini tavsiye etti. Harmandar, "Kurbanlıkların çalınması canımızı yakıyor. Kurban hırsızlıkları, yıl boyunca hayvanını besleyip, onu kurbanda satıp varsa borcunu ödemeyi planlayan, çocuğunun düğününü yapacak olanları büyük sıkıntıya koyuyor. Geçen yıl bölgemizde 100'den fazla büyük ve küçükbaş hayvan hırsızlarca kurban bayramı öncesi ahırlarından çalındı." diye konuştu. 

Harmandar ayrıca, çiftçilerin, besicilerin ve hayvan yetiştiricilerinin, tanımadıkları kişilere ahırdaki hayvanlarını göstermemelerini istedi. Kurban Bayramı öncesinde dolandırıcı ve hırsızların tüccar kılığında köyleri dolaşarak, vatandaşların ahırdaki hayvanlarını satın almak bahanesiyle, hayvan varlığı, ahırın giriş ve güvenliği gibi konularda istihbarat yaptıklarına dikkat çeken Harmandar, şunları söyledi: "Kurban Bayramı öncesinde hırsızlar alıcı kılığına girerek köyleri dolaşmakta. Ahırlara girip hayvanlara bakmakta. Ahır güvenliği, hayvanların sayısı hakkında bilgi edinen hırsızlar sözde pazarlıkta anlaşamamakta. Önceden edindikleri bilgiler doğrultusunda kamyonla ahır kapısına gelen yada hayvanları ahırdan çıkartan hırsızlar bu sayede her bayram öncesinde büyük vurgun yapmakta. Vatandaşlarımız tanımadıkları, bilmedikleri kişileri ahırlara sokmasınlar, hayvanları hakkında bilgi vermesinler.”

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 18:05:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?