7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Kurbanlık hayvan uyarısı

KURBANLIK HAYVAN UYARISI

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi alınan kurbanın kesilmeye uygun olması gerektiği uyarısında bulunuldu. Yetkililer, kurbanlık seçerken düşünen, yere bakan, çevresiyle ilgisiz hayvanlardan uzak durulması gerektiğini bildirdi.

Satın alınacak hayvanın sağlıklı olması gerektiğini kaydeden yetkililer, sağlık raporu olmayan hayvanların satın alınmaması gerektiğini söyledi. Göz muayenesiyle hayvanın sağlıklı olup olmadığının anlaşılabileceğini ifade eden yetkililer, “Kurbanlık alırken düşünen, yere bakan, çevresiyle ilgisi olmayan hayvanlardan uzak durulmalı. Bu davranışlar hayvanın sağlıklı olmadığına işaret edebilir. Sağlıklı hayvan başını dik tutar, elle kontrol edilmek istendiğinde tepki verir. Tüyleri karışmış, kirli, ağzından ya da burnunda akıntı olan hayvanlar enfeksiyonlu ya da parazitli olabilir. Bu hayvanlar kurbanlık olarak satın alınmamalı, alınmış ise veterinere kontrol ettirilmeli” diye konuştular. Yetkililer, şöyle devam etti:

“İki gözü ya da bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş, boynuzlarından biri ya da ikisi kökünden kırılmış, kulağının ya da kuyruğunun yarısından fazlası ya da memelerinin başları kopmuş olan hayvanların kurbanlık olmaz. Ayrıca kurban olarak koyun, keçi, deve ve sığır kesilebilir. Manda da sığır cinsinden sayılıyor. Kurban kesilecek koyun ve keçi bir yaşını bitirmiş olmalı. Koyun 7 - 8 aylık olduğu halde bir yaşında imiş gibi gösterişli ise kurban olarak kesilebilir. Kurbanlık sığır ise 2 yaşını bitirmiş olmalı. Ayakta duramayacak kadar zayıf, ayağını basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek kadar topal ve hasta olduğu her halinden belli olan hayvanlar kurban kesilemez.”

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2010 Çarşamba 16:47:05
Güncelleme :10 Kasım 2010 Çarşamba 16:51:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?