7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Kuru bakliyat zammına tepki

Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu, son günlerde artan kuru bakliyat fiyatlarının vatandaşı olumsuz yönde etkilediği belirtti.

Hınıslıoğlu, zamlar konusunda uyarmalarına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını iddia etti.

ETB Yönetim Kurulu Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu, son günlerde artan pirinç, buğday ve bitkisel yağ fiyatlarının vatandaşın alım gücünü düşürdüğünü ve vatandaşın artık kuru bakliyat ürünlerine yaklaşamaz hale geldiğini söyledi. Dünyada yüzde 20'lerde olan kuru bakliyat fiyat artış oranlarının Türkiye'de yüzde 20 ile 30 civarında olduğunu belirten Hınıslıoğlu, "Geçtiğimiz günlerde Hükümet, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 100 bin tonluk pirinç ithalatına sıfır faizle izin verdi. Bunlar önceden düşünülecek şeylerdir. Bakın, bizler yaklaşık 2 aydır bağıra bağıra bu üç ürüne dikkat edin, bunların fiyatları artacak diye yetkililere seslendik. Ama maalesef ne önlem alan var ne de tedbir" dedi.

Başkan Hınıslıoğlu, dünya piyasalarında baş gösteren olumsuzlukların Türkiye'yi daha fazla etkilediğini belirterek şunları söyledi:

"Her yıl üretilecek ürünlerin rekolteleri iyi belirlenmeli. Artık uzaydan nerede, nasıl ürün yetiştiriliyor ve hangi şartlarda yetiştirmek gerekir, bunları önceden tahmin etmek kolay. Ülkemizde yıllık ürün ihtiyacı aşağı yukarı belli. Ama neden tedbir alınmıyor, ben de anlamış değilim. Dünyada kendi ürettiği ürünlerde kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan ülkemizde hala pirinçte, buğdayda ve bitkisel yağda bu kadar fiyat artışı insanları iyice fakirleştirmiştir."

ETB Başkanı Hınıslıoğlu, TMO'nun geçen yıl buğday alımlarında yeteri kadar hevesli davranmadığını iddia ederek, "Hükümetin artık önümüzdeki 15-20 yıl için acil tedbirler alması lazım Çünkü lafla fiyatlar düşmüyor, icraat önemli. Eğer, Ofis'in elinde yeteri kadar stok olsaydı, bugün 70 milyon insan bu sıkıntıları yaşamayacaktı. Her zaman söylüyoruz ve söylemeye de devam ediyoruz. Üretimin yetmediği yerde üretimin teşvik edilmesi lazım. Tarım Bakanımız, en az ayda bir kere bu işlerle uğraşan piyasaların nabzını iyi bilen kişilerle bu konuları analiz etmeli" dedi.

Bu arada, Erzurum Ticaret Borsası tarafından hazırlanan 'Ayçiçeği ve kanola bitkisi' projesi hakkında da bilgi veren Başkan Hakkı Hınıslıoğlu, geçtiğimiz yıl projelendirip Avrupa Birliği (AB) ve Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) gönderdikleri projenin hayati önem taşıdığını söyledi. Borsa'nın gündeme getirdiği ve bundan sonraki yıllar için çok önemli bir unsur olarak görülen ayçiçeği ve kanola bitki projesinin onaylanmasından sonra çalışmalara başlayacaklarını belirten Hınıslıoğlu, projenin Doğu Anadolu Bölgesi'nde hem üreticiye hem de tüketiciye çok büyük avantajlar sağlayacağını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 18:18:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?